Lelépő
Image default

Jön Közép-Európa legkülönlegesebb fesztiválja, ahol Te is legyőzheted a törököket

Idén is nagyot durran a patara, Közép-Európa legnagyobb török-kori történelmi fesztiváljára 2023-ban május 26. és 28. között kerül sor az Öreg-tó partján.

Idén is legyőzzük a törököket

Május utolsó hétvégéjén jön a 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál, melynek célja a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, minden részletében történelmi hűségre törekvő bemutatása, és persze az ismert kerettörténet felelevenítése, tisztelgés a hősök emléke előtt.

A tizenöt éves háborúban, amikor Tata négybástyás vára török kézen volt, komoly akadályt jelentett a dunántúli keresztény hadmozdulatok útjában. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az ostromhoz szükséges csapatok hiányában, meglepetésszerű támadásra szánta el magát, melynek

főszereplője egy akkoriban új fegyver, a kapupetárda (patara) volt.

A németalföldi háborúk során kifejlesztett eszköz első magyarországi alkalmazására 1597. május 23-án a tatai vár kapujánál került sor, a bemutatkozás pedig sikert hozott az ostromlóknak.

A Patara programkínálata 2023-ban sem okoz csalódást

Háttérben a korhű ruhákba öltözött hagyományőrökkel és haditechnikai eszközökkel, a helyszínen számíthatunk autentikus csatajelenetekre, múltidéző kiállításokra, katonazenekari fesztiválra, lovas bemutatókra, török kávékóstoltatásra, hastáncosokra és néptáncosokra, vásári forgatagra, tűzzsonglőrök mutatványaira valamint történelmi színi előadásokra is.

A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár 14. alkalommal lesz részese a programnak. Ötven haditechnikai eszközt fognak bemutatni, a fesztiválon a légierő és a szárazföldi erők jelentős része képviselteti magát, s

a különleges erők is bemutatkoznak.

A szombati nap egyik kiemelt eseménye lesz a 14:00 órakor kezdődő Regionális Katonazenekari Fesztivál a Kossuth téren, ahol négy helyőrségi zenekar szórakoztatja majd a közönséget.

A tatai fesztiválon második alkalommal vesz részt a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviselete, amely kultúrtörténeti vetélkedőt szervez. Ugyancsak izgalmas élményeket ígér a látogatóknak a Magyar Falu. Ebben az esztendőben is az Esterházy-kastély parkjában kap helyet, és ahol nyugalmas perceket tölthetnek a fesztiválozók a harci események szüneteiben.

A Magyar Falu kínálatában megelevenednek a korabeli élet mindennapjainak mesterségei,

többek között a fazekasság, a kosárfonás, a fafaragás, az üvegfestés, egy faműves műhely és az ispotály is,

ahol a csatákban szerzett sérülésekre keresnek gyógyírt. Emellett kézműves foglalkoztatóval, mesterség bemutatókkal valamint táncházzal várják az érdeklődőket, vasárnap pedig, tekintettel a gyermeknapra, számos gyerekprogrammal készülnek.

A részletes programok itt érhetők el.

Lelépő.hu, fotók: Tatai Patara

Kapcsolódó