Lelépő
Image default

253 éve érkezett Raguzából Budára a Szent Jobb

1771 június 21-én a Szent Jobb, Szent István király épségben maradt jobb keze, Mária Terézia közreműködésének köszönhetően visszatért Magyarországra. Azóta is különleges helyet foglal el a magyar katolikus egyház és a nemzet szívében. Megtalálásának évfordulóját pedig május 30-án ünneplik.

A Szent Jobb története

Szent István király halálát követően trónviszályok robbantak ki. A fehérvári káptalan attól tartva, hogy a holttestet megszentségtelenítik, kiemelte a testet a Bazilika közepén álló márványszarkofágból és a sírkamrába rejtette. Ekkor választották le róla a mumifikálódott jobb kezet, amit a bazilika kincstárába vittek. Innen a kincstár őre, Merkur eltulajdonította és elrejtette.

Az ereklye sorsa csak 1083-ban derült ki, amikor I. László király megtalálta Merkurnál, és a Szent Jobb őrzésére apátságot alapított Szentjobb településen.

A kalandos évszázadok

A török hódoltság idején az ereklyét előbb Fehérvárra, majd Boszniába menekítették, ahol keresztény kereskedők vásárolták meg és vitték a raguzai dominikánus kolostorba.

az ereklye holléte Magyarországon kétszáz éven át ismeretlen volt,

mígnem magyar főurak véletlenül ráleltek. I. Lipót császár és Mária Terézia hosszú diplomáciai tárgyalások után 1771-ben visszaszerezte az ereklyét, amelyet először Schönbrunnba, majd Budára hoztak.

A Szent Jobb visszatérése

Az ereklye Budára érkezése után a budavári palotában, a Zsigmond-kápolnában kapott helyet. II. József parancsára

a cseh „vörös csillagos vitézek” gondoskodtak az őrzéséről.

Később  az Esztergomi Főegyházmegye vette át ezt a feladatot. 1862-ben a magyar püspöki kar új ereklyetartót készíttetett, amely ma az esztergomi Főszékesegyházban található.

A Szent Jobbot 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulója alkalmából rendezett szentévben körbehordozták az országban. A II. világháború alatt az ereklyét a koronázási ékszerekkel együtt elrabolták a németek, és egy salzburgi barlangban rejtették el.

Az amerikai hadsereg találta meg, és az augusztus 20-ai körmenetre visszajuttatta Magyarországra.

A Szent Jobb napjainkban

1987-ben felszentelték a relikviáról elnevezett kápolnát a Szent István-bazilikában, ahol az ereklye ma is megtekinthető.

István halálának 950. évfordulóján ismét körbehordozták az országban.

1989-től minden évben augusztus 20-án, Szent István napján, körmenetet rendeznek az ereklyével, amely továbbra is a magyar nemzeti identitás és vallási hagyományok szimbóluma marad.

Lelépő, fotók: Szent István Bazilika Facebook oldala

Kapcsolódó