Lelépő
Image default

Életre kel a középkor – Másfél hetes programfolyammal ünnepel Székesfehérvár a Királyi Napok során

A Székesfehérvári Királyi Napok pénteken kezdődő és augusztus 20-ig tartó rendezvénysorozata sokszínű, értékekben gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket.

Másfél hétig tart a programfolyam

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a város egyéb szervezeteinek széleskörű összefogásában szervezik a nagyszabású programsorozatot, amely pénteken a három napos Mézünneppel indul. A hétvégén rendezik meg a Fehérvári Fúvós Fesztivált a Városház téren.

Hétfőn kezdődik a Királyi Napok Folkfesztivál, amelyen a házigazda Alba Regia Táncegyüttes csoportjai mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes előadásait is láthatják a nézők. Az érdeklődőket a Táncházban kiegészítő kulturális programokkal várják.

Jövő csütörtökön rendezik meg a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált négy katonazenekar részvételével. Emellett könnyűzenei nagykoncertekben sem lesz hiány a jövő héten. A Zichy-színpadon Szikora Róbert és az R-GO, valamint Charlie szórakoztatja a rajongókat. Különleges élmény lesz jövő pénteken a Parádé című előadás, a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója.

Idén az Öreghegyi Mulatságot Szent István napja előtt rendezik.

A Bory téren zenés, táncos műsorokkal, gyerekfoglalkozásokkal, kenyéráldással, illetve borlovagok felvonulásával készülnek. A hagyományos utcabálon a Chameleon zenekar játszik, a napot fény-lézershow és az Il Silenzio hangjai zárják.

Életre kelő középkor

A Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 18-20. között a középkort idézi meg a belvárosban. A Zichy-ligetben hagyományőrző csoportokkal, régizenei együttesekkel, mesterségbemutatókkal, családi foglalkozásokkal és a királyi óriásbábokkal várnak.

A Szent István Király Múzeumban jövő kedden nyílik meg a Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás. Megtekinthető lesz a Katonazenészek és zenész katonák című fotótárlat is.

Az idei év újdonsága lesz a Szent István Torna a Városház téren. A középkori hagyományokat felidéző bajvívó bajnokság két napján, két fegyvernemben – hosszú kard, kard és pajzs – méri össze tudását nyolc versenyző.

Nem maradhat el a látványos felvonulás sem a Székesfehérvári Királyi Napokon

A hagyományos Koronázási szertartásjáték helyett jövő szombaton este a Korona-túra című produkció várja az érdeklődőket az Aranybulla-emlékműnél kialakított szabadtéri színpadon. Szikora János rendező irányításával a Vörösmarty Színház színészei és 17 határon túlról érkezett diák eleveníti fel azokat az érdekes eseményeket, amelyek megelőzték, illetve követték egykor a koronázások templomi ceremóniáját.

Augusztus 20-án, Szent István napján az ünnepélyes megemlékezés, a szentmise, az óriásbábok felvonulása és az ünnepi közgyűlés után este a Zichy-színpadon zárul a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadásával, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a város kórusainak és neves szólisták közreműködésével.

Lelépő, fotók: Székesfehérvári Királyi Napok Facebook oldala

Kapcsolódó