Lelépő
Image default

Három napig minden a szilváról fog szólni ebben a gyönyörű magyar városban

Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja, a Szarvasi Szilvanapok. 2023-ban szeptember 8 és 10 között várja az érdeklődőket.

Minden a lila gyümölcs körül forog majd

A rendezvénysorozat fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A tradíciók jegyében a fesztiválon sokféleképp kínálják ezt a páratlan, ízletes gyümölcsöt a Körösök szívében.

Lesznek titkos szilvás receptek, látványkonyha, minősített szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök, sütemények,

na meg persze rézüstökben rotyogó szilvalekvárok.

A receptverseny résztvevői megméretthetik magukat Munkácsy Mihály kedvenc szilvás süteményének elkészítésében, de keresik Szarvas kedvenc szilvás desszertjét is, amire nevezni szeptember 5-ig lehet.

A szilvás kínálatban szerepelnek még élő koncertek, családi – és gyerekprogramok, valamint utcabál is. A legkisebbeket játszóház, kisvonat, akkumulátoros járgányok, trambulin, cukorágy, élőteke és taplight várja.

A szilva ünnepének elengedhetetlen felvonása a Termésáldás, melyre vasárnap délelőtt tízkor kerül sor a szarvasi Evangélikus Ótemplomban.

Miért a szilva?

A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére; 1790-ben kilencvenhárom gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és egy tizenöt holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett.

Az 1890-es évektől a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, így alakult ki Szarvas határában az ezeregyszáz holdnyi zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés. A Szilvanapokat immáron 25. alkalommal rendezik meg a városban, így az idei fesztivál igazi jubileumi hangulatban vár mindenkit.

Lelépő, fotók: Szarvasi Szilvanapok facebook oldala

Kapcsolódó