Lelépő
Image default

Rangos nemzetközi díjat nyert Szádvár romjainak konzerválása és felújítása

BigSEE Architecture 2023 nemzetközi építészeti díjat kapott a Középülettervező Zrt. négy projektje is. A KÖZTI a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resorttal, a soproni Csik Ferenc Uszodával, a szintén Sopronban megvalósult parkolóházzal, valamint a szádvári romkonzerválással nyerte el az elismerést négy különböző kategóriában.

A BigSEE díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A BigSEE Architecture Award az évek során Közép-Európa meghatározó építészeti elismerésévé nőtte ki magát, jól reprezentálva a régió kreatív potenciálját.

A balatonfüredi LUA Resort a „turizmus” a soproni Csik Ferenc Uszoda a „rekreáció és sport”, a soproni parkolóház a „nyilvános infrastruktúra” kategóriában nyerte el az elismerést.

A BigSEE Architecture idei díjazottjai között van „kulturális” kategóriában a szádvári romkonzerválás is.

Magyarország legnagyobb alapterületű hegyi romvárának megmentése egy fontos közösségi projekt, a vár mintegy háromszázhúsz éven át tartó pusztulását követően ugyanis 2006-ban magyarországi várbarátok egy csoportja fogott össze a romok megmentéséért.

Kelemen Bálint, építész évek óta aktívan részt vesz a vár értékmentésében. A szádvári romvár bekerült a Nemzeti Várprogramba is, és ennek köszönhetően kezdődött meg a várfalak állagmegóvása.

Lelépő.hu, fotók: Közti

Kapcsolódó