Lelépő
Image default

Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet – videóval

Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára folyamatosan kerülnek fel a magyar konyha ihlette fogások. Az állandó étlapon pedig egy új desszert is kóstolható, amelyet egy különleges találkozás inspirált. A spanyol sztárséf egy magyar nagymamától tanulta meg a rétesnyújtás mesterségét a város egyik leglátványosabb teraszán.

A rétes készítésének minden titkát megosztotta a nagymama a sztárséffel

Kókai Imre Lászlóné, Ica néni egy vidéki iskola konyhájának a vezetője. Gyakran ölt népviseletet, hogy az otthona történetét megismertesse az érdeklődőkkel és bevonja őket abba a gasztronómiai örökségbe, amelyben felnőtt.

A vele való találkozás olyan hatással volt a spanyol séfre, hogy a Bibó az új nyári étlapjának az egyik meglepetése is a rétes lett túrós töltelékkel. Ehhez Dani kandírozott narancsot adott,

így egészítette ki az otthona mediterrán aromájával a hungarikumnak számító finomságot.

Ebben az apró csavarban elevenedik meg a Bibo konyhájára jellemző kreativitás, ahol az ételek Dani gyermekkorának ízvilágából, utazásainak ízemlékeiből, és a magyar konyha fogásaiból születnek.

Akárcsak az idei Gourmet Fesztiválra készült, hagyományok ihlette kreatív krumplifőzelék (fordított skót tojással), a rétes is annak a filozófiának a része, amely szerint a legegyszerűbb alapanyagokból, figyelemmel és technikával lehet igazán különleges fogásokat készíteni.

Liszt, víz, só, cukor – de a titok Ica néni szerint is az évszázadokon átörökített mozdulatokban rejlik.

A pihentetett massza alá nyúlva kézfejjel húzza leheletvékony lepedővé a tésztát Ica néni, aki olyan átszellemültséggel készíti az édességet és olyan lelkesen magyaráz a spanyol séfnek, hogy közös nyelv nélkül is megértik egymást: ez a gasztronómia.

„Az ilyen pillanatok miatt éri meg ebben a szakmában dolgozni – amikor a történeteket nem szavakkal, hanem mozdulatokkal és ízekkel mesélik el. Ica néni mellett állva, látva a szenvedélyt és a precizitást, amellyel a rétest készíti, eszembe jutott, honnan is ered a gasztronómia: otthonról, az emlékekből és a kézről kézre átadott tudásból” – mondta Dani García.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bibo Budapest (@bibobudapest) által megosztott bejegyzés

Dani García már korábban is többször nyilatkozott arról, hogy számára az inspirációt nem a díjak, hanem az autentikus találkozások jelentik. A magyar konyha alapanyagai, a termelőkkel való kapcsolat és az élményszerű főzések új utakra terelik kreativitást. Ezt tükrözik a Bibo új fogásai is, mint például a „seafood hortobágyi”, a „homár és tökfőzelék” vagy a „báránybordás töltött paprika”.

Legyen szó piacjárásról Mautner Zsófival, vagy rétesnyújtásról Ica nénivel, Dani García mindig új rétegeket keres – és talál – a magyar konyhában.

Lelépő

Kapcsolódó