Lelépő
Image default

Képeken, ahogy megérkezik a húsz milliárd forintot érő, világ egyik leghíresebb impresszionista mesterműve

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás. A Szépművészeti Múzeum szeptember 22-től látogatható tárlatába a francia impresszionista mester számos főműve érkezik, köztük A hinta című olajfestmény, amelyet kedden csomagoltak ki.

Csodálatos alkotások érkeznek a Szépművészeti Múzeumba

„Szinte zavarban vagyunk, annyi főművet sikerült megszerezni a kiállításra”

– mondta el A hinta sajtónyilvános kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László felidézte, hogy a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor, amikor sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét.

Ez a 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) magyar tulajdonba került, 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része. Felvetődött az ötlet, hogy – a világon először – másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni – közölte.

Mint hozzátette, a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée d’Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra.

Több mint húsz közgyűjteményből összesen mintegy hetven Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben.

A 400 milliárd forintos összértékből csak a most bemutatott alkotás 20 milliárdot ér

A múzeum nagy francia mestereket bemutató tárlatsorozatának részeként megnyíló tárlat biztosítási összértéke mintegy négyszázmilliárd forint,

csak A hinta című festményé húszmilliárd

– emelte ki Baán László.

Kovács Zsófia kurátor a kicsomagolt képről szólva elmondta, hogy a részben még falusias Montmartre-on ekkor letelepedett Renoir 1876-ban festette. A következő évben pedig bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához.

Renoir kedvelt témája volt korának mindennapi élete, a kávéházak, bálok, kertvendéglők világa, ez az alkotás is egy banális jelenetet.

Egy állóhintán beszélgető fiatal nőt és társaságát örökíti meg, valószínűleg Renoir kertjében.

Ami rendkívülivé teszi a vásznat, az a fények és árnyékok rendkívül merész ábrázolása, a lombokon átszűrődő napsugarak ugyanis foltokban jelennek meg a kertben és az alakokon. „Nagyon puhán, finoman, de vibráló színekkel megfestett kép” – méltatta Renoir alkotását Kovács Zsófia.

A festő és modelljei címmel a francia mester alakábrázolásait középpontba állító kiállítás 2023. szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

Csodálatos kiállítás nyílik Budapesten a világ egyik leghíresebb impresszionista művészének alkotásaiból

Lelépő, forrás és fotók: MTI, Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó