Lelépő
Image default

A Gyűrűk-Ura-sorozat sztárja vállal központi szerepet a Parlamentről készülő nagyszabású filmben

Nagyszabású dokumentumfilm készül a Parlamentről. Az ország háza című alkotás, amelynek forgatása jelenleg is zajlik, az épület építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát, valamint a magyar történelem emblematikus pillanatait mutatja be a nemzetközi közönségnek.

Az alkotók célja, hogy a külföldi és hazai közönség is jobban megismerje az Országházat, és az épület történetén keresztül Magyarország történelmét is közelebb hozzák a nézőkhöz.

140 éves a Parlament

Éppen száznegyven éve, 1883-ban fogadták el az Országház épületének terveit, és vette kezdetét a monumentális Duna-parti épület megalkotása.

A Steindl Imre által tervezett Parlamentet ma már a világ leghíresebb épületei között tartják számon.

„Nagyon sok olyan technikai eszközt – például drónokat, nagyfényű objektíveket – használhattunk, amelyek korábban még nem voltak elérhetőek. Így az épületnek olyan pontjait is meg tudtuk közelíteni, amelyeket még soha senki nem látott, valójában még azok sem, akik építették” – mondta Nagy András rendező-operatőr.

A nézők a Parlamentről készített felvételek mellett szakértőkkel, többek között Kerekes Margit és Keserü Katalin művészettörténészekkel, Hermann Róbert történésszel vagy Anthony Gall építésszel készített interjúk részleteit, valamint archív felvételeket is láthatnak. Emellett

a dokumentumfilm fontos történelmi eseményeket is felidéz, például a Tisza István elleni 1912-es merényletet.

Somogyi György forgatókönyvíró szerint ugyanakkor fontosnak tartották, hogy ne legyen a dokumentumfilmből unalmas történelemóra. Mivel a film nemzetközi piacra készül, folyamatosan észben kellett tartani: ami egy magyarnak történelmileg vagy politikailag egyértelmű, az egy külföldinek lehet, hogy semmit sem mond.

Az ország háza című dokumentumfilm képben is látható narrátora a felvidéki származású, többek között A Gyűrűk Ura előzménysorozatából ismert amerikai színésznő. Ema Horvath például olyan magyar történelmi eseményeken vezeti végig a nézőket, mint Budapest második világháborús bombázása, az 1956-os Kossuth téri sortűz vagy a vörös csillag 1990-es leszerelése. Az alkotás felidézi azt is, hogy az 1920-as évek elején, a téli hónapokban majdnem háromszáz olyan gyereket szállásoltak el az Országház üres helyiségeiben. Ők

családjukkal a trianoni döntés miatt elcsatolt területekről érkeztek Budapestre, ám lakás híján fűtetlen vasúti kocsikban éltek.

A dokumentumfilmet – amelyet a Budamount Film készít a Nemzeti Filmintézet támogatásával és az Országház Filmműhely együttműködésével – várhatóan 2023 őszén mutatják majd be. „Az a célunk, hogy a filmet a világ minél több pontjára eljuttassuk, ezért minden olyan platformot meg fogunk találni – streamingoldalakat, televíziókat vagy akár filmforgalmazókat -, amelyek segítségével minél több ember meg tudja nézni a filmet” – mutatott rá Nagy András rendező.

Az Országházat imádják a külföldi turisták. Ahogyan arról ebben a cikkünkben beszámoltunk, a világ legjobb turisztikai attrakciójának választották nemrégiben. Budapestet pedig a világ harmadik legbiztonságosabb városának találták egy friss felmérés szerint.

MTI – Fotók: Horváth Gergő, Unsplash

Kapcsolódó