Lelépő
Image default

Elképesztő, mit adtak át az ország legnagyobb ökofalujában

Szombaton adták át a somogyvámosi Krisna-völgy hagyományos járgányházát, ami egy újabb, hatalmas lépést jelent az ökofalu önfenntarthatóságának szempontjából.

A somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu Európában. Nagy István agrárminiszter az átadón úgy fogalmazott, ez azt bizonyítja, hogy a természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi és vonzó.

A biogazdálkodásnak és turisztikai vonzerőnek pedig most egy újabb lendületet ad a járgányház megnyitása.

A Vidékfejlesztési program keretében támogatott beruházás része az ökrök által hajtott szárazmalom, ahol gázolaj nélkül állíthatók elő a mindennapi élethez szükséges alapanyagok. A látogatók pedig közelről megtekinthetik az őrlés, cséplés, hántolás, csomagolás, tárolás, kezelés és fafeldolgozás termelési folyamatait. Mindezeket pedig meg is tanulhatják az új oktató helyiségben.

Ezzel összekapcoslódik a hagyomány és a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás. Mindkettő stratégiai jelentőségű kérdés a jövőnk szempontjából.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, három évtizede működik Somogyvámos határában a Krisna-völgy, az ország legnagyobb ökofaluja. Mint ismert, az évente huszonötezer turistát és tizenkétezer zarándokot fogadó völgy lakói önellátásra rendezkedtek be. Az itt élők megmutatják, hogy a környezet sajátosságait szem előtt tartó fenntartható, természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi, vonzó és kellemes.

Lelépő.hu, fotók: Nagy István, Facebook

Kapcsolódó