Lelépő
Image default

Ez volt a legnépszerűbb úti cél Magyarországon 2023-ban

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat is. Ez hangzott el az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón.

Tavaly közel tizenhat millió turista több mint negyvenegy millió vendégéjszakát töltött hazánkban. A szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

Intenzív fellendülés volt tapasztalható a turizmusban

A Turisztikai Világszervezet napokban kiadott legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a globális átlagnál magasabb a visszaépülés üteme.

Ez támogatja a gazdasági növekedés helyreállítását is.

A magyar szálláshely szolgáltatóknál 2022-höz képest 1 millió 300 ezer vendégéjszaka többlet keletkezett. Ez azért rendkívüli eredmény, mert a nemzetközi konfliktusok miatt egymillió vendégéjszaka maradt el az adatok szerint.

A vendégforgalmi mutatók mellett a szálláshelyek összbevétele is nőtt, és elérte a 860 milliárd forintot, ami huszonhárom százalékkal magasabb mint 2022-ben. A vendéglátóhelyeken tizennyolc százalékkal többet, 1 780 milliárd forintot költöttek el tavaly a vendégek.

Imádták a külföldiek Magyarországot

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazóforgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető.

Külföldről tizennyolc százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Különösen impozáns volt a főváros vendégforgalmának erősödése. Tavaly a magyarországi külföldi szálláshelyi forgalom ötvenkilenc százalékát (11,7 millió vendégéjszakát) regisztrálták Budapesten. Ez markáns,  tizenkilenc százalékos többletet jelent 2022-höz képest.

A Balaton tényleg a riviéra

A legnépszerűbb belföldi turisztikai térségünk, a Balaton

eredménye végül nem csak a nyári főszezonban sikerült kiválóra.

Az egész éves vendégszáma is kilenc százalékkal meghaladta a 2019-es rekordév eredményét. A Balaton népszerűségét jellemzi, hogy ebben a turisztikai térségünkben minden lakosra nyolc vendég jutott a nyári időszakban.

SZÉP-kártya a turizmus egyik motorja

Az eredményekhez a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya is nagymértékben hozzájárult. 2023-ban nemcsak a feltöltések, hanem a költések is történelmi csúcsot döntöttek. Összesen 449 milliárd forintot fizettek vele a felhasználók, amelyben a SZÉP-kártya kedvezményes keretének 200 ezer forintos megemelése is közrejátszott.

Az MTÜ célja, hogy 2030-ig húsz millió vendég évi ötven millió vendégéjszakát töltsön el Magyarországon, az ágazat pedig legalább tizenhat százalékkal járuljon hozzá a GDP-hez.

Lelépő, fotók: MTÜ, Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kapcsolódó