Lelépő
Image default

Elképesztő fotókon a Mohos-tónál éledező természet

A Mohos-tó negyvenegy hektáron elterülő fantasztikus úszó láp.
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága osztotta meg természetvédelmi őrszolgálatunk munkatársának, Habarics Bélának a felvételeit, melyeken a kállósemjéni Mohos-tó természetvédelmi területe látható. Ahogyan a szakember fogalmaz, a megújult vízpótló rendszernek köszönhetően egész télen folyamatosan biztosították a vízutánpótlást, amelynek
 
célja az égeres fűzláp növény és állatvilágának a megóvása.
 
A Mohos-tó a Nyírség egyik utolsó nagy kiterjedésű úszó lápi szigetvilága,
melyen ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszat-fajok nőnek. Állatvilága is hasonlóan lenyűgöző, különböző békafajok mellett gőték, vízisiklók, mocsári teknősök, vércsék, gémek récék érzik itt otthon magukat.
 
 
Ma kút látja el vízzel a lápot, azért, hogy az eredeti állapot továbbra is fennálljon, s az időjárás változásai ne veszélyeztessék fennmaradását.
 
A víz elképesztően fontos, hogy az aszályos év után idén minden adott legyen az élővilágunk megőrzéséhez. Ebben a cikkünkben szintén a Hortobágyi Nemzeti Park esetében mutatjuk meg, hogyan telt meg vízzel a Felső-Tisza hullámtéri holtmedre, itt pedig az látható, hogyan vált jégpáncéllá a belvíz a hegymagasi réten. Itt a Baksi-pusztáról mutatunk látványos drónfotókat, amik bizonyítják, beváltják a várakozásokat a vízmegtartás és vízkormányzás érdekében tavaly végzett beavatkozások.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó