Az Országházban tartott díjátadón hirdették ki a Magyarország tortája verseny győztesét. Az eseményen az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű kreációja lett az Év tortája. A mákos-feketeribizlis-feketeszezámos ízombomba nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett.
Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a Mákvirág torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából kézsült. Lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.
„Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehércsokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.”- mesélta korábban a tortájáról Kovács Alfréd.

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke a Zöld málna tortáról szólva kiemelte, hogy abban a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is.
Édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket bemutatva elmondta: a verseny nyertese a Nagyapám kenyere burgonyával lett a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft.-től. A cég az innovatív kenyerek mezőnyében is nyert jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerével. A sós sétálósütemény kategóriában pedig a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije érdemelte ki az első helyet.
Lelépő, MTI, fotók: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldala


