Lelépő
Image default

Rikító kék mocsári virág nyílik az ország egyik legkülönlegesebb tájvédelmi körzetében

Virítanak a kornistárnicsok a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben – adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A csodás virágok élénk kék színükkel vonzzák a tekintetet.

Javában virágzik a mocsárrétek és sziki magaskósórok színpompás növénye, a kornistárnics. Kék színű virágai július végétől-október elejéig öltöztetik az ezidőtájt már inkább pasztellszínekben játszó élőhelyeket.

Sok szempontból különleges a virág

Úgy tudni, a 2018-ban az év vadvirágának válaszott kornistárnicsot korábban gyógynövényként is hasznosították a tüdő betegségeinek kezelésére. A Bükki Nemzeti Park munkatársai megjegyzik: tudományos nevében szereplő pneumonanthe szó is erre utal (pneumo=tüdő görögül), amit népies neve, a tüdőtárnics is őriz.

A szépséges kék virág védett növény, amelynek értékét csak fokozza, hogy a szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon) nevű

védett lepkefaj kizárólagos tápnövénye.

A szakértők szerint a faj védelme szempontjából kiemelten fontos a megfelelő időben végzett korai kaszálás a növények virágzásának és maghozásának biztosítása érdekében. A faj állományait veszélyeztető tényező továbbá a gyomnövények tömeges elterjedése, amit szintén a megfelelő élőhely-kezeléssel lehet megelőzni.

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetről

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnyugatibb részén fekvő, Kesznyéten, Tiszalúc, Tiszaújváros és Tiszadob települések közigazgatási területére eső védett terület. A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetet az élőhelyek sokfélesége jellemzi. Az üde mocsárrétekhez, lápokhoz, nyílt vízterekhez és száraz gyepekhez kötődő változatos növény- és állatvilága jelentős értékekkel bír.

Lelépő, fotók: Soós Gábor, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó