Lelépő
Image default

Eldugott magyar bányatónál bukkant fel a védett kis csér, fiókáit óvva még a nagyobb madarakat is elzavarja

Nagyon jelentős ornitológiai megfigyelés és mondhatjuk, kisebb fajta szenzáció az, hogy kis csér költ a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén – jelentette be weboldalán a nemzeti park.

Nem várt helyen jelent meg a gyönyörű madár

Dunavarsány egyik zárt kavicsbánya taván – a közeli rokon küszvágó csérek közelében– egy ott megtelepedett kis csér pár fogott késői költésbe még júliusban. A kotlás sikeres volt, jelenleg már a fiókát etetik apró halakkal, és rovarokkal.

A szülők bátran védik a területüket, a náluk jóval nagyobb küszvágó cséreket, bíbiceket elzavarva.

Úgy tudni, a hazánkban ritka, szórványosan fészkelő, fokozottan védett madárfaj. Közel húsz év szünet után 1992-től jelent meg néhány pár a Dráva zátonyain, 2021 évben ismét fészkelt a Csaj tavon.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ez az első bizonyított költése.

A kis csérről

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint a kis csér a legkisebb európai csérféle. Kisebb halakat, rákokat fogyaszt, melyeket rendszerint

zuhanórepüléssel zsákmányol, de repülő rovarokat is elkap.

Fészkelését a vízszint nagyobb emelkedése elmoshatja.

Évente egyszer költ. Szikes tavak környékén a növényzetmentes vakszikfoltokon, folyók mentén pedig a kavicszátonyokon rakja le két-három tojását. A kotlásban mindkét szülő részt vesz. Kisebb telepeket is alkothat, de sokszor magányosan vagy csak néhány pár fészkel egy területen. A fiókák fészekhagyók, azaz a kikelés után elhagyják a fészket, és a közelben várják a szülők gondoskodását.

Lassan nem múlik el hét úgy, hogy ne tudnánk beszámolni valamilyen ornitológiai szenzációról. Legutóbb megírtuk, hatvannyolc év után költ hazánkban a kacagócsér. Az egyik fiókát a szakembereknek sikerült meggyűrűzniük, így nyomon lehet majd őt követni.

Hatalmas öröm: Közel hetven év után újra költ hazánkban ez a gyönyörű madár

Lelépő, fotók: Selmeczi Kovács Ádám, Duna-Ipoly Nemzeti Park

Kapcsolódó