Lelépő
Image default

Két magyar bor is a legjobbak között a világ legnagyobb borversenyén

A borverseny tizennégyezer indulója közül két magyar, egy villányi és egy tokaji bor is részesült a legmagasabb elismerésben – adta hírül a Vince.

Rangos borverseny szakmai zsűrije értékelte a tételeket

2023. július 29-től augusztus 6-ig zajlott a Berliner Wein Trophy nyári fordulója. Németország és a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén évről-évre komoly mezőny gyűlik össze. A négyszáz tagú szakmai zsűri mintegy tizennégyezer tétel közül választja ki a legjobbakat. A versenyen számos magyar pincészet is meg szokta magát méretni.

2023 nyarán a magyar borászatok összesen két nagy aranyérmet, hatvanöt aranyérmet és két ezüstöt szereztek.

A Berliner Wein Trophy erősségét jelzi, hogy a versenyszabályzat rögzíti, legfeljebb a borok harminc százaléka kaphat aranyérmet. Ezen belül nagy arannyal a legjobb borokon belül is kiemelkedő tételeket díjazák, ami egy még sokkal szűkebb szelete a „tortának”. 2023 nyarán a ezerötszáznegyvenkét aranyérmesből mindössze huszonkilenc bort ért ez a megtiszteltetés –

közöttük két magyart!

A verseny legmagasabb kitűntetését, a nagy aranyat a Gróf Degenfeld Pincészet 2017-es öt puttonyos tokaji aszúja, illetve a villányi Gere Pincészet 2017-es Attila Cuvée-je érdemelte ki.

A Lelépő ínyenc rovatában rendszeresen beszámolunk a magyar borászok sikereiről. Legutóbb arról írtunk, hogy három budapesti és egy miskolci étterem borlapját is díjazta a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator. Kétpoharas minősítést kapott az Avalon Ristorante, a fővárosból az Arany Kaviár Étterem és a Félix Kitchen and Bar. Egypoharas minősítést szerzett a Kollázs Brasserie & Bar.

Lelépő, fotók: Unsplash, illusztráció

Kapcsolódó