Lelépő
Image default

Így születik újjá a János vitéz a jövő művészei által

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére egész évben kínál tematikus programokat a Várkert Bazár. A sorozat első elemeként újszerű szabadtéri kiállításon a Kisképzős diákok munkáit mutatták be.
 
Kiállítás a Petőfi 200 emlékév jegyében
 
Petőfi Sándor az egyik legnagyobb nemzeti költőnk volt, versei a mai napig meghatározóak a magyar irodalomban. Népmesei elemekkel bővelkedik az 1845-ben megjelent János vitéz is, Jancsi és Iluska szerelmének, illetve Kukorica Jancsi János vitézzé válásának kalandos története.
 
 
A költemény bonyolult, fiktív világában egyre hangsúlyosabbá válik a képzelőerő szerepe, mely világteremtő képesség teszi végülis lehetővé Iluska visszaszerzését Tündérországban. A Várkert Bazár tárlata során ebben a mesés, teremtő erőben szerették volna megeleveníteni János vitéz történetét.
 
A cél az volt, hogy új színt vigyenek a szabadtéri kiállításokba, teret adjanak a feltörekvő tehetségeknek, közelebb hozzák a fiatalokhoz a magyar irodalomnak ezt a történetrészét.
 
A Várkapitányság felhívására a Kisképző diákjai Petőfi Sándor János Vitéz című elbeszélő költeményének egy szabadon választott jelenetét dolgozták fel. A tárlaton tizenhárom szabadon álló, kivilágított installációban összesen 24+1 tablófelületen mutatják be a diákok szaktudását és kreativitását.
 
Az illusztrációkon János Vitéz mesés, szürreális világa és a tehetséges ifjúság egyedi, művészi megszólalásmódja találkozik.
 
 
A diákok szabadon választott technikával alkották meg a mű számukra kedves jeleneteit. Digitális és rajzolt alkotások is szerepelnek a kiállításon, amelyeket a fiatal művészek láttak el egyedi címekkel.
 
A Kisképző tanárai figyelemmel kísérték a teljes alkotói folyamatot, és szakmai zsűriként kiválasztották a legjobb huszonöt pályamunkát, ezek között szerepelnek a dobogós helyezést elért alkotások is.
 
A teljes kiállítás a Várkert Bazár déli panorámateraszán tekinthető meg február 7-től május végéig.
 
Még jobban elmélyülnél a Petőfi emlékévben? Látogass el Kiskőrösre, ahol igazi, 21. századi élmények várnak, majd térj be a soltvadkerti Szent Korona Cukrászdába, ahol megkóstolhatod Petőfi kedvenc italából készült süteményt is.
 
lelépő.hu, fotók: Várkapitányság

Kapcsolódó