Lelépő
Image default

Egy elfeledett kolostor hirdeti Isten dicsőségét a Mecsekben

A Jakab-hegyen hosszú ideig éltek a pálosok, azonban kolostoruk elpusztult és ma már csak a maradványi hirdetik Isten dicsőségét. 

A Jakab-hegy története gazdag múltra tekint vissza, kezdve a bronzkortól egészen napjainkig. A történészek szerint a kora vaskorban már egy földvár állt a hegytetőn, mely a római hódítás után elnéptelenedett. A XII. század körül a területen egy falu épült ki, melynek temploma már a korabeli román stílus jegyeit viselte, félköríves szentéllyel és nyugati karzattal.

Viharos évszázadokat éltek itt át a pálosok

1225-ben Bertalan pécsi püspök összegyűjtötte a Mecsek vidékén élő remetéket a település elhagyott temploma mellett. A találkozó nem volt hiábavaló, hiszen ott és akkor megalakult a pálosok egyik első kolostora, későbbi rendháza.

A középkorban a kolostor virágzott, de 1543-ban a török hódítás megszakította aranykorukat.

A szerzetesek kénytelenek voltak elhagyni kolostorukat, ám később visszatértek, és 1500 körül a templomukat is újjáépítették Ernuszt Zsigmond püspök támogatásával.

Először a törökök, majd a kommunisták gondoskodtak arról, ne virágozzon a pálosok közössége

Az épületek sorsa a II. József általi szerzetesrendek feloszlatása során megpecsételődött. A rablók költöztek az elhagyott kolostorba, majd 1819-ben az épületeket használhatatlanná tették.

1947-ben a pécsi pálosok ismét tervezetek felköltözni a hegyre. A környékbeli falvak lakóinak segítségével a kolostorromok mellett található erdészházat kápolnává alakították át. Sajnálatos módon 1950-ben a szerzetesrendek újbóli feloszlatása meghiúsította a rendház újjászületését.

A Jakab-hegyi kolostor környékén csak az 1970-80-as években kezdett el újra élet lenni. Csonka Ferenc kővágószőlősi plébános ekkor kezdett el búcsúkat szervezni a pálos szerzetesek emlékére. A kolostorromok régészeti feltárások és helyreállítási munkák után megmaradt falai ma is a múlt emlékét őrzik, míg a Pálos rend szervezésében a hívek Szent Jakab apostol ünnepét tartják itt.

Lelépő, fotók: Györkő Zsombor, forrás: Pécsi Egyházmegye

Kapcsolódó