Lelépő
Image default

Egészen különleges feldolgozásban láthatjuk az ikonikus magyar rockoperát, az István, a királyt

István, a király junior címmel készülnek különleges előadásra a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei. Feke Pál rendezésében mutatják be Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának ifjúsági koncertszínházi előadását szombaton az Eiffel Műhelyházban.

A legendás rockopera dalainak java felcsendül a gyerekek előadásában

A jogtulajdonos Zikkurat Színpadi Ügynökség 2019-ben, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának közreműködésével István, a király iskolába megy címmel hirdetett versenyt diákoknak. Ebből született koncertszínházi produkció 2022 nyarán.

Feke Pál a tavaly amatőr gyerekekkel készített produkciót adaptálta az Opera ifjúsági együtteseire.

A látványos fény- és hanghatásokkal kísért darab az Eiffel Műhelyház Bánffy színpadán kibővített nézőtérrel várja a közönséget. Az eredeti mű szinte minden dalát felvonultatja, leszámítva azt a néhány számot, amelynek előadása az alkotók meglátása szerint nem volna helyénvaló 18 éven aluli fiatalok részéről.

Összetett koreográfiákat tanultak meg a gyerekek az István, a király juniorra

A produkcióban több mint hetven fiatal, köztük harminchat gyermekkari tag és huszonnyolc balettnövendék vesz részt. A produkció zenei vezetője Hajzer Nikolett, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatója.

A darab tömegjeleneteiben mind a gyermekkarosok, mind pedig a balettnövendékek énekelnek. Mindkét együttes tagjai igen összetett koreográfiákat sajátítottak el Kovács Dénes és asszisztense, Rafai-Vetési Adrienn, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestereinek betanításában.

A szombati bemutató után november 12-én, 18-án, 19-én és 26-án lesz még látható az István, a király junior.

Remek koprodukciók előzték meg a mostani feldolgozást

Az előadás jól illeszkedik azon ifjúsági előadások sorába, melyek a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek önálló produkcióiban láthatók az Eiffel Műhelyházban.

Az elmúlt két évben hasonló koprodukcióban született meg a János vitézke, A makrancos királylány című Szőnyi Erzsébet-gyermekopera, valamint a KisHattyúk tava és KisCsipke című balettdarab.

Nem az István, a király junior az első különleges feldolgozása az ismert rockoperának

Az István, a király junior a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Magyar Állami Operaház második együttműködése. 2020 őszén, Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából Szinetár Miklós rendezésében mutatta be az Erkel Színház az István, a király szimfonikus változatát Gyöngyösi Levente átiratában, operaénekesek előadásában. A produkció legutóbb idén tavasszal, a darab negyven éves jubileumán az Operaházban volt látható, és legközelebb 2024 májusában tűzik műsorra az Erkel Színházban.

Lelépő

Kapcsolódó