Lelépő
Image default

Elképesztő élmény a hullócsillagok éjszakája a Hortobágyon

A Perseidák jellemzően augusztus közepe táján tetőznek, de már június végétől láthatóak az előfutárai a sötét, tiszta égbolton.

A Hortobágy tökéletes szpot a csillagleshez

Augusztus hónap kiemelkedő látványossága a Perseidák meteorraj, augusztus 10-15 között ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”. A Perseus csillagkép felől érkező Perseidák hullócsillagait, melynek megfigyelése kiváló esti programlehetőség. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai még tovább fokozzák az élményt, hisz

a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szerveznek augusztus 10 és 13-a között több helyszínen és időpontban.

Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon

A programok késő délután kezdődnek, Hortobágy település különböző helyein és létesítményeiben, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületein zajlanak. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait. Az est fénypontja lesz az ilyenkor látványos csillaghullást eredményező Perseidák meteorraj földi légtérbe kerülő elemeinek látványos megsemmisülése, az égboltról alászálló hullócsillagok megfigyelése.

További részletek itt.

Mik a Perseidák?

A Perseidák meteorraj a Perszeusz csillagképről kapta a nevét, mivel a hullócsillagok úgy tűnik, az égboltnak erről a részéről hullanak alá, ha a Földről figyeljük meg. A látvány akkor tetőzik, amikor a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös által hátrahagyott törmeléken.

AHOGY EZEK AZ APRÓ RÉSZECSKÉK BELÉPNEK A LÉGKÖRÜNKBE, ELÉGNEK, ÉS FÉNYCSÍKOKAT HOZNAK LÉTRE.

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Hogy miért? Ebből a cikkünkből kiderül.

Lelépő, fotó: Bella László, Unsplash

Kapcsolódó