Lelépő
Image default

Egészen különleges égi jelenséget figyelhetünk meg hamarosan

Ritkán látni így az égen a Napot és a Holdat. Egyszerre gyönyörködhetünk a holdnyugtában és a napkeltében, majd a napnyugtában és a holdkeltében. 

A Hold és a Nap egyszerre lesznek az égbolt főszereplői

A következő telihold november 27-én lesz megfigyelhető. Ekkor a Nap és a Hold egymással átellenesen lesz látható az égen, így tiszta idő esetén reggel a holdnyugtát és a napkeltét, délután pedig a napnyugtát és a holdkeltét nagyjából egyszerre kísérhetjük figyelemmel – írja közösségi oldalán a Bükki Csillagda. Hozzáteszik,

teliholdkor az égi kísérőnk felénk eső teljes oldala napfényben úszik.

A távcsőbe tekintve könnyedén el lehet mélyedni a látványában, mivel számtalan kráter, medence, síkság, hegység és becsapódási nyom található a felszínén. Hangsúlyozzák: ilyenkor teljes éjszaka megfigyelhető.

Hosszasan vizsgálhatjuk a Holdat távcső segítségével

„Bár hosszasan lehet vizsgálni hogyan is fest nagyítással, beragyogva az égboltot a halvány égitestek megfigyelését rontja le a természetes fényszennyezésével” – teszi hozzá a Bükki Csillagda.

A szakértők szerint a Hold domborzati viszonyait akkor láthatjuk igazán, amikor nem teliholdat, hanem első vagy utolsó negyedet (félholdat) látunk.

Ilyenkor ugyanis  a hosszan elnyúló árnyékok kiemelik a felszíni változatosságot.

Ezt olvastad már?

A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Starlink műholdjai látszanak az égen Salgótarjánból fotózva 2023. október 8-án este. A látványos jelenséget az MTI fotósa, Komka Péter örökítette meg.

Mint ismert, a vállalkozás október 5-én huszonkét műholdat bocsátott pályára, melyek

MOZGÁSA A HOSSZÚ EXPOZÍCIÓS IDŐVEL KÉSZÜLT FELVÉTELEN FÉNYES CSÍKKÉNT LÁTHATÓ.

Látványos fotók készültek arról, hogyan érték el a Starlink műholdjai Salgótarjánt

Lelépő, fotó: Siomos Angelos és Bükki Csillagda Facebook oldala

Kapcsolódó