Lelépő
Image default

Vulkáni kúp lábánál bújik meg ez a mesés bányató, amely a horgászok földi paradicsoma

A hegyesdi pihenő és horgásztó Tapolca közelében, egy vulkáni kúp lábánál található. A területen egykor dolomitbánya működött, ma már csodálatos karsztvize vonzza a kirándulókat és a horgászokat.

A hegyesdi horgásztóról

A hegyesdi horgásztó története az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor még kézi erővel bányászták itt a dolomitot. Az idők során a kitermelés miatt a terület átalakult, és a kis libaúsztatóból egy 8-10 méter mély, 2,2 hektár területű gödör jött létre, amelybe elkezdett visszaszivárogni a kristálytiszta karsztvíz.

2009-ben a Hegyesdi Horgász Egyesület gondozásába került az akkor rendezetlen és erősen szennyezett terület. Az egyesület tagjai társadalmi munkában egy pihenésre és horgászatra egyaránt alkalmas környezetet alakítottak itt ki.

Folyamatosan telepítik a halakat, figyelembe véve a tó ökológiai adottságait.

Áldozatos munkájuknak köszönhetően ma már élénk élet zajlik a tóban és annak partján is. A bányató átlagos vízmélysége 5,5-6,5 méter, legmélyebb pontja pedig körülbelül 8,5-9 méter.

Ezt nézd meg a környéken

A bányató fölé magasodik Hegyesd vulkáni kúpja, mely nagyszerű túraútvonalat rejt magában. A meredek egy megmászását követően egy 13. századi romvárhoz juthatunk, ahonnan káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, Tapolca városára és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szőlőültetvényeire.


A kirándulás után érdemes betérni a díjnyertes borászatok egyikébe is.

Ezt olvastad már?

A csapadékos időjárás következtében újra folyik a Viszló patak a tapolcai parkerdőnél – írta a Lelépő hivatalos Facbeook csoportjában Somogyi László balatoni túravezető. A hír örömteli, hiszen hosszú ideje kiapadt már a patak, a medrében jó ideje nem láttak vízmozgást.

Újra víz csobog a kiapadt Viszló-patak medrében – videóval

Lelépő, fotók: Fazekas-Horváth Judit

 

Kapcsolódó