Lelépő
Image default

Felújították és gyönyörű lett az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelyeként funkcionáló palota

Hétfőtől látogatható az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelye, Gyulafehérváron. A felújított fejedelmi palota először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A gyulafehérvári palotáról

A római katolikus székesegyház közelében álló fejedelmi palota a 15. században épült. A 16-17. századi bővítési és átépítési munkálatok során nyerte el jelenlegi formáját. Kezdetben az erdélyi püspökség tulajdona volt, majd 1542-ben az alakuló fejedelemség tulajdonába került.

Erdély fejedelmei majdnem százötven éven át innen kormányozták az országot. Az épület nagyobb részét 1690 után a Habsburg-adminisztráció kaszárnyává alakította.

Több mint három évszázadon át a hadsereg használta.

Az épületegyüttes keleti szárnyát 1716-ban visszajuttatták a római katolikus egyháznak, ma is a gyulafehérvári érsekség székhelye. Ezt a román állam támogatásával újították fel 2008 és 2011 között.

2018-ban kezdődött a központ felújítása

A fejedelmi palota felújítása 2018-ban kezdődött uniós támogatással. Bár 2021-ben be kellett volna fejezni, csak tavaly decemberben sikerült elkészülni a munkával. A kezdetben ötmillió euróra becsült beruházásból négymilliót állt az EU, a jelentős többletköltséget a helyi önkormányzat fedezte.

Igazi kuriózum, hogy a felújítás során a termekben 16. századi rokokó falfestést is találtak.

Múzeumként lesz látogatható az Erdélyi Fejedelemségek központja

Erdély és Gyulafehérvár egyik legjelentősebb műemlék épületében az Erdélyi Fejedelemségek Múzeumát rendezte be jelenlegi tulajdonosa, a gyulafehérvári önkormányzat. Az alaptárlat februárban ingyen látogatható.

Az állandó kiállítás a gyulafehérvári vár és a palota szempontjából fontos történelmi korszakokat, kulcseseményeket ismerteti, az egyes korokban történt átalakulását illusztrálja.

Egyes történelmi személyiségeket is bemutat,

akik „virtuális kurátorként” vezetik végig a látogatókat a termeken.

Ezek közül a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban eltemetetett Jagelló Izabella magyar királynét említik. Ő vot az, akinek lelkes közreműködésével reneszánsz központ épült ki a palotában.

A későbbiekben két újabb tárlat is nyílik majd. A tájékoztatás szerint ezek Erdély történelmének jeles személyiségeire – fejedelmeire, fejedelemasszonyaira, kormányzóira – fognak összpontosítani.

Lelépő, fotók: Alba Iulia

Kapcsolódó