Lelépő
Image default

Gyönyörű látványt nyújtanak a virágzó orchideák a Kiskunságon

„Fő szabály szerint a májusi és a júniusi hónapokban – a számos más természeti érték mellett – az orchideák kerülnek a figyelem középpontjába” – írja weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park. Hozzáteszik az idei évben már az áprilisi kirándulásaink során is a szemünk elé kerülhetnek ezek a színpompás növényfajok. Láthatunk sisakoskosbort és a bangók közül például pókbangót.

Az agár sisakoskosbor

A legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánkat, az agár sisakoskosbort a nemzeti park tájékoztatása szerint a hegyi rétek, a láprétek, a száraz- és félszáraz gyepek mellett cserjésekben is előfordul. A Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon tekinthetjük meg április közepétől május végéig.

A védett növény természetvédelmi értéke tízezer forint.

Már virágoznak a bangók is

„Az orchideákon belül is érdekes nemzetség a bangóké, külsejüket és szaporodásukat tekintve egyaránt” – magyarázzák a nemzeti park szakértői. Kiemelik, mivel nem termelnek nektárt, másképp kell a beporzókat magukhoz csalogatniuk. A virág egyik különleges alkotója a mézajak, amely méretében, színében, mintázatában, szőrözöttségében eltérő lehet.

Ez a hasonlóság nem véletlen. A bangókat hártyásszárnyú rovarok (méhek, darazsak) porozzák be, amelyeket a virág külseje. Az általa termelt vegyi anyagok egyaránt saját nőstényeikre emlékeztetnek. Miután a rovarok gyorsan rájönnek, hogy átverés áldozatai lettek, legfeljebb 2-3 virágot látogatnak meg.

Pókbangó

A legkorábban pompázó bangófajuk a pókbangó. A Kiskunsági Nemzeti Park leírása szerint a faj általában május első felében nyílik. Közelről mutatós, de nem feltűnő, a gyepen nehezebben észrevehető, ezért könnyű kitaposni.

Nevét a domború mézajkáról kapta, amely egy kövér pók utótestére emlékeztet.

Ha jól megfigyeljük, akkor láthatjuk, hogy egy H vagy X alakú kopasz, világosabb mintázat található ezen a mézajakon. A pókbangó hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke százezer.

Lelépő, fotók: Kiskunsági Nemzeti Park

Kapcsolódó