Lelépő
Image default

Tavaszváró sétára ennél a csodás zselici parkerdőnél keresve se találhatnánk jobb úti célt

A Kaposvár és Zselickislak között található Gyertyánosi Parkerdőt gyakran látogatják a természet kedvelői, hiszen könnyen megközelíthető és minden évszakban gyönyörű. A parkerdőben Futó Marianna készített január végén gyönyörű fotókat, amelyeket meg is osztott a Lelépő hivatalos Facebook csoportjában.

A Gyertyánosi Parkerdőről

A Gyertyánosi parkerdő a Zselic esszenciáját nyújtja a kirándulóknak. A változatos vidéken látványos dombok és völgyek váltakoznak, élénk vízmosások futnak. Csodálatosan tiszta levegőt biztosít a gyertyános tölgyes erdő, és a terület ékkövének számító Hódos-tó is.

Négytestvér forrás

A P és a K jelzésű turistaúton haladva elérhetünk a Négytestvér-forráshoz, melyet a Kaposvári Természetbarátok építettek még az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején. A forrás vize a Hódos-tavat táplálja.

A Kőfalú, négy kifolyócsővel és márványtáblával ellátott forrás megható emléket őriz. Négy testvér ennek állít emléket. Levente 895-ben halt hősi halált a honfoglalás során, míg

fivérei, Jutas, Üllő és Tarhos 907-ben a pozsonyi csatában vesztették életüket.

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kaposvári munkatársai egy éven keresztül vizsgálták a Zselic területén megtalálható jelentősebb forrásokat, így a Négytestvért is.

A vizsgálatok alapján a források vize kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű és egyértelműen csapadék eredetű, mely a felszíni vízgyűjtőjükön gyűlik és a talajrétegeken keresztül, hetek alatt éri a kibukkanások helyszínét. Ammónia-, nitrit-, nitrát- és szervesanyag-tartalmukat tekintve mindegyik forrás vize megfelelt az ivóvízminőségnek.

Ezt olvastad már?

023-ban meseszép új kilátó épült a Zselicben. A Hollófészek magaslat 358,5 méterrel a Balti tenger szintje felett fekszik, itt épült a 27,67 méter magas, kilenc szintes kilátó. Száztizenkilenc lépcsőfokát megmászva érünk fel a legfelső szintre, itt

HÁROMSZÁZNYOLCVANEGY MÉTERREL A TENGERSZINT FELETT ÁLLUNK.

Ilyen meseszép új kilátót kapott a Zselic

Lelépő

Kapcsolódó