A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni.
Ízek, illatok, élmények várnak Badacsonyban
Idén ősszel, október 12-én és 13-án először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában sokkal többről szól: Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését, és kinyitva a meghívottak körét, olyan hazai vendéglátóhelyeket is, akik hasonló értékeket képviselnek.
Szinte hihetetlen, de ez lesz az első ilyen, valóban a Balaton partján megszervezett gasztrofesztivál!
Az őszi Balaton különleges hangulata, a szüret utáni nagy levegővétel, amikor kicsit elcsendesül a vidék, az ezerszínű Badacsony a háttérben, bordó-sárga árnyalatokkal, a mellettünk a csillogó víztükör, poharunkban egy izgalmas bor, a színpadon jazz szól… – valahogy így néz ki az a komplex élmény, ami október közepén ránk vár a badacsonyi strand területén. És persze a vendéglátók:
a Balaton és az ország minden területéről válogatott szuper csapat, Michelin csillagos éttermek és közönségkedvencek.
„Egy igazi régi álmom valósul meg idén ősszel! Amióta az eszemet tudom, a család szigligeti Kikötő étterme volt mindig az origó, és elképzeltem, milyen lenne egy vízparti helyszínen bemutatni a régió legjobbjait, összefoglalni azt, amit én ma minőségi gasztronómiának nevezek. A sok-sok vendéglátásban töltött évben sok barátot és szakmai kapcsolatot szereztem, így könnyű volt összerakni azt a kiállítói csapatot, akik kezdettől velem együtt hittek a Fügefeszt ötletében. A gasztronómia mellett a kultúra, a zene és az edukáció is szerepet kap a hétvégén: minden érzékszervet megmozgató eseményre készülünk!” – mondja Vincze Péter szervező.
Itt minden a fügéről szól majd
A kétnapos esemény a minőségi vendéglátást kereső vendégeken túl megszólítja a szakmát is, így lehetőséget biztosít a séfeknek, tulajdonosoknak a kötetlen beszélgetésekre, inspirálódásra. A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főző műsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével, mint fő alapanyaggal.
Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátó egységei és borászatai képviseltetik majd magukat, többek között a Michelin ajánlással rendelkező debreceni IKON, a BIB Gourmand Michelin ajánlott balatonfüredi Bistro Sparhelt és a szintén Michelin ajánlott FELIX Kitchen&Bar.
A finomságok mellé nagyszerű zene is jár
Semmi nem tudja megkoronázni jobban a tökéletes gasztro élményt, mint az élőzene – és persze a Balaton hullámzó vize mellettünk. Egy korty bor, egy finom falat, a naplemente látványa és a koncert hangjai – megismételhetetlen pillanatokká állnak össze. Ebben segítenek a válogatott jazz és könnyűzenei előadók, és a szombati csúcskoncert:
a tapolcai születésű Tóth Vera a Balatonnál épp úgy otthon van, mint a színpadon.
A fesztiválon fellép Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, a Vagabond és a P.A.R.T.
Lelépő