Lelépő
Image default

Csodálatos növények közül kerül ki 2024-ben is az év vadvirága

A hagyományoknak megfelelően, 2024-ben is meghirdeti a Vadonlesők Közössége TE az Év Vadvirága szavazást. A három kiválasztott vadvirág egyikére 2022. január 5-ig lehet szavazni.

Az Év Vadvirága kezdeményezés célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll. Az országos mozgalom útnak indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott. Idén erre a három vadvirágra lehet voksolni.

Fehér tündérrózsa

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik.

Levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak.

Levelei 15-30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Virágait 4(5) zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

Vízi rucaöröm

A rucaöröm fajok elsősorban trópusi területeken honos hínárnövények, hazánkban csak a vízi rucaöröm honos. Vízi páfrányfaj, mely tápanyagban gazdag, meleg állóvizek, holtmedrek, tavak lebegő hínárnövényzetének a tagja. A száron a levelek örvökben állnak, két levél a víz színén úszik, a harmadik gyökérszerű képletekké módosult, és a vízbe merül.

Az úszó levelei elliptikusak, 1–1,5 cm hosszúak, felszínüket sűrűn négyágú papillák borítják.

Ezek megakadályozzák, hogy víz kerüljön a levélfelületre és ez akadályozza a fotoszintézist. Spórákkal szaporodik, melyek az iszapban telelnek át, és tavasszal, a víz felmelegedésekor indulnak fejlődésnek. Kedvező körülmények között vegetatívan is gyorsan szaporodik. Kutatások bizonyítják, hogy képes megkötni a vizekben előforduló nehézfémeket.

Mocsári aggófű

A mocsári aggófű hazánk ártereinek, mocsarainak és nedves rétjeinek ritka növénye. nagy folyóink mai és egykori árterein található meg, helyenként ezektől távolabb, kisebb vízfolyások közelében található mocsarakban, mocsárréteken is megjelenik.

A gyönyörű növényekre lehet szavazni.

Lelépő

Kapcsolódó