Lelépő
Image default

Sosem láttuk még ilyennek az Esztergomi bazilikát, mint ezeken a látványos fotókon

Az esztergomi bazilika felújítása során leemelték hétfőn a főszékesegyház déli tornyának kupoláját, az eseményen az MTI fotósa is jelen volt, hogy megörökítse a nem mindennapi pillanatokat. 
Németh Tamás, a székesegyház felújítását vezető építész az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg az öt ütemben tartó felújítássorozat harmadik üteme a déli torony teljes, külső belső felújítása, valamint a bazilika nagyobbik, a toronyban lévő harangjának restaurálása zajlik.
A tetőszerkezet leemelésére pedig azért volt szükség, mert e nélkül a harangkiemelés csak a torony falszerkezetének roncsolásával lett volna megoldható.
Úgy tudni, a harangot szerda reggel emelik ki a bazilikából.
Az építész elmondta azt is: a kupolát a bazilika mellett, a földön restaurálják. A restaurátori dokumentáció és az engedélyeztetés után, várhatóan egy hónap múlva kezdődik az acél tartószerkezet felújítása és a rézlemez cseréje, amit így a járókelők, turisták is figyelemmel követhetnek majd egy erre a célra kialakított dobogóról.
Érdekesség, hogy
a kupola levételéhez Magyarország egyik legnagyobb daruját használták,
amely hetvenöt méter magasra nyúlt fel, hogy leemelje a tetőszerkezetet, melynek legmagasabb pontja, a keresztje, csaknem hatvan méter magasan helyezkedett el.
Németh Tamás megjegyezte: a tetőszerkezet levétele lehetővé teszi a jelenlegi, „toldozott-foldozott” és mindössze két harang fogadására alkalmas harangszék megújítását is. A munkálatok után a harangokat tartó szerkezet akár – az ekkora templomoknál szokásos – öt-hat harangot is képes lesz hordozni – mondta, hozzátéve, hogy új harangokat ugyan nem kap a bazilika, de megteremtik a későbbi bővítés lehetőségét.
A bazilika tervezett felújítása tizenhárom milliárd forintból, várhatóan 2024 tavaszára készül el.
(Forrás: MTI, fotók: Bodnár Boglárka, MTI)

Kapcsolódó