Lelépő
Image default

Két budapesti barlang, ahol izgalmas programok várnak márciusban

Budapest a barlangok fővárosának is tekinthető, hiszen nincs még egy olyan főváros, amely alatt ennyi és ilyen hosszúságú barlangjárat helyezkedne el. 
 
Jelenleg százhetvennégy ismert barlang húzódik a főváros alatt, melyek járatrendszere meghaladja 58 kilométert. Magyarország legnagyobb, leghosszabb barlangja is Budapesten található:
 
ez a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy harminckét kilométer hosszú.
 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság területén, Budapesten fekvő Szemlő-hegyi barlangban minden márciusi pénteken az érdeklődők a mintegy kilencven perces felfedező túrák részeként megtudhatják, hogy
 
az egykori felfedezők hol jutottak be a barlangba,
valamint a program keretében a budai barlangok világát bemutató 3D film is megtekinthető.
 
 
A Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain geológus szakvezető kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangján minden márciusi vasárnap. A mintegy kétórás túrák során a látogatók megismerhetik a budai termálkarszt kialakulását és jelentőségét, valamint
 
bepillantást nyerhetnek a város alatt húzódó barlangrendszerek kutatásának történetébe.
Hasonlóan izgalmas kalandok várják a barlangok szerelmeseit a Bükkben is, az érdeklődők többek között extrém mászásra és ősrégészetre is számíthatnak.
 
 
Mint ismert, a Barlangoljunk! elnevezésű programsorozat keretében Magyarország öt „barlangos” nemzeti parkja exkluzív programokkal és kedvezményes áru belépőkkel vár mindenkit márciusban. Ezúttal nemcsak a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kiépítetlen, csúszós-mászós kalandos barlangokat is megismerhetjük, sőt, több olyan járatba is bejuthatunk, amely máskor zárva van a kíváncsi szemek elől. 
 
lelépő.hu, fotók: hivatalos Facebook oldalak

Kapcsolódó