Lelépő
Image default

Nyolc év után egyetlen hétre ismét megnyitott a Securitate börtöneként is használt gyönyörű erdélyi erődvár

Csoportosan és egyénileg is számos látogató keresi fel a nyolc év után ismét megnyitott brassói Fellegvárat. A felújítás megkezdése előtt ezen a héten ingyen megtekinthető.

Egy hétig ingyen tekinthető meg Brassó fellegvára

A helyi sajtó beszámolói szerint naponta több mint százan tekintik meg a műemlék épületet, amely a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A vár 2015 óta volt zárva, most vasárnapig 12 és 20 óra között ingyen megtekinthető.

Ahogyan arról korábban a Lelépő is beszámolt, Brassó önkormányzata júliusban vette át a város fölé magasodó értékes épületegyüttest a román pénzügyminisztériumtól, miután a szaktárca lemondott róla.

Az erdélyi város turisztikai és kulturális célra hasznosítaná az erődítményt.

Hamarosan megkezdődik a vár felújítása is a tervek szerint megerősítik a külső falakat és a tetőzetet is, amire 113 millió forintnak megfelelő lejt fordítanak majd. A felújítást követően a várat jövőre nyitnák meg a látogatók előtt.

Hosszú út vezetett idáig

Mint ismert, a brassói Fellegvár májusban az önkormányzat és a lakosság határozott kérésére került át a román állam köztulajdonából a város köztulajdonába. Előtte Bukarest belügyminisztériumi célra tervezte hasznosítani. Az erődítményről február közepén mondott le addigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalat. Erre azt követően került sor, hogy több éves pereskedés után a román legfelsőbb bíróság ítéletet hozott. Ebben kimondta: az ingatlan az állam tulajdona és a pénzügyi tárcához kerül.

A várat 1554-57-ben építették, majd egy tűzvész után 1618-ban újjáépítették. A kommunizmus idején a román titkosszolgálat, a Securitate börtöneként, majd levéltári lerakatként használták, később középkori étterem és fegyverkiállítás működött benne.

Lelépő, fotók: Facebook

Kapcsolódó