Lelépő
Image default

Fantasztikus elismerés! Rangos nemzetközi díjat zsebelt be ez a csodás magyar borászat

A BORD Építész Stúdió alkotása elnyerte a rangos DNA Paris Design Awards 2025 díjat. A tokaji borászat épülete nemcsak a borvidék táji karakterét tiszteli, hanem a kortárs építészet eszközeivel új minőséget is teremt.

A BORD Építész Stúdió közösségi oldalán jelentette be, hogy

a Sauska Tokaj Borászat épülete nyerte el a DNA Paris Design Awards 2025 díjat.

A nemzetközi elismeréssel a kortárs építészet, belsőépítészet, tájépítészet és design legkiemelkedőbb alkotásait díjazzák szerte a világon.

A DNA Paris díjat évről évre nemzetközi zsűri ítéli oda olyan munkáknak, amelyek innovatívak, karakteresek, és egyszerre reflektálnak a hely szellemére és a kortárs esztétikára. A Sauska tokaji borászata ezt a kettősséget példásan valósítja meg. Az épület egyszerre illeszkedik Tokaj történeti tájához, miközben letisztult, jövőbe mutató formavilágával kortárs ikonként is értelmezhető.

A BORD által tervezett épületről

Tokaj-Hegyalján, Mádtól mindössze néhány kilométerre található a Sauska borászat birtokközpontját a BORD Építész Stúdió tervezte, hogy életre keltse a Padi-hegyet, különlegesen izgalmas célpontot hozva létre a borkedvelők és az építészet rajongói számára. A villányi és a tokaji borvidék egyik vezető borászata számára megálmodott épületegyüttes méretei ellenére belesimul környezetébe, megjelenésével egyedi, különleges élményt nyújt.

Az Építész Stúdió tájékoztatása szerint a koncepciót a hullámzó szőlőültetvények által szőtt látkép, az „érintetlen érinthetetlen” inspirálta.

A cél az volt, hogy az épület a táj felett lebegő, könnyed formaként jelenjen meg.

„A programnak megfelelően az új borászat nem a hagyományos értelemben vett házszerű ház lett. A távolból az épületet nézve csupán két, a szőlőben úszó, szoborszerű tál jelenik meg” – magyarázzák a weboldalukon található leírásban.

Harmóniában a hegyyaljai tájjal

A koncepció szerint a borászat a hegy déli lejtőjének tetején épült. A két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható területek, étterem és bár kaptak helyet, míg a technológiát teljesen a földbe süllyesztve alakították ki.

A tervezés folyamán meghatározó volt az épületből a környezetre való rálátás, illetve a természettel való szoros kapcsolat, ezért az étteremhez és bárhoz is közvetlenül csatlakozik egy-egy hatalmas kilátóterasz.

Mint írják, a borászat vizuálisan a szőlősorok magasságát követő, tálakba ültetett kertek formájában jelenik meg a Padi-hegy tetején. Az épület nem választható el a tájtól, tömege és homlokzata a környezettel alkot szerves egységet, megőrizve ezzel a csodás hegyaljai látképet.

Lelépő, fotók: BORD Építész Stúdió

Kapcsolódó