Elindult a nevezés a Magyarország étele 2025 versenyre. A megmérettetésre december 15-ig lehet jelentkezni, a kidolgozott recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.
A nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről. A megmérettetés célja inspirálni a séfeket és a szakácsokat, hogy ne csak az ízeket és a technikákat fejlesszék, hanem
figyeljenek a helyi értékek megőrzésére is.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökének tájékoztatása szerint a Magyarország étele elnevezésű, melegkonyhai szakácsversenyre a világ minden tájáról, így a határon túli területekről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.
Az idei megmérettetést
„A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan Nagy Kunság” mottóval rendezik meg.
Azaz a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába. Az idei verseny során kötelezően használandó anyagok a juh-, vagy bárányhús; a laktózmentes vaj; valamint a Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei.
A szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi, a kun hímzés hagyományait megjelenítő, az Alföld Porcelánygyár által készített „Redemptio” névre hallgató termék lett. Az alkotás emléket állít a jászkun redemptio, vagyis önmegváltás emlékének. Vagyis annak, amikor a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat.
Az elődöntőket követően a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják 2025. április 26-án és 27-én.
Lelépő, forrás: MTI, címlapfotó: hungaricum.hu


