Lelépő
Image default

Albínó őz bukkant fel Törcsváron – képgalériával

Különleges, hófehér őz került lencsevégre Törcsváron! Az albínó őzet a román csendőröknek sikerült lefotózniuk – írja a Maszolra hivatkozva a Magyar Állatvédelem.

Egy fehér őz jelent meg a Törcsvár környéki erdőkben. A ritka albínó állatról a román csendőrök készítettek fotókat, amiket aztán meg is osztottak a közösségi oldalukon.

Az albínó állatokról

Az albinizmus egy genetikai rendellenesség, amely során a szervezet nem termel elegendő melanint, azaz pigmentet. Ez eredményezi az albínó állatok rendkívül világos, fehér vagy krémszínű megjelenését.

Ez egy rendkívül ritka jelenség.

Az albínó állatok általában sokkal érzékenyebbek a környezeti hatásokra, és ezáltal nagyobb veszélynek is vannak kitéve, életük várhatóan rövidebb, mint nem pigmenthiányos társaiké, ráadásul a vadászok figyelmét is jobban felkeltik hófehér megjelenésükkel.

Törcsvárról

Törcsvár azonban nem csak albínó őzéről híres, hanem „Drakula-kastélyáról” is. A törcsvári kastély Brassótól harminc kilométerre található és a 14. században épült. Drakula gróf lakhelyeként tartják számon, bár sem a könyvbeli Drakula gróf, sem a vele azonosított Vlad Țepeș nem köthető ehhez a helyhez.

A látványos épületegyüttes egy száz méter magas hegyen áll, belsőtornyos szerkezete különleges hangulatot áraszt. Úgy tudni, korábban volt a völgyben egy elővára is, ennek lőréses falai ma is láthatók.

Erdélyt ajánlják Európa első számú úti céljának Halloween-kor

Lelépő, fotó: Unsplash

Kapcsolódó