Lelépő
Image default

Felújítják az erdélyi kastélyt, ahol Ady élt élete alkonyán

Uniós támogatással újítaná fel a Kolozs megyei önkormányzat a csucsai Boncza-kastélyt, ahol Ady Endre élete utolsó éveit töltötte. A felújítás a műemlékvédelmi célok mellett a turisztikai infrastruktúra fejlesztését szolgálja.

A Nagyvárad és Kolozsvár között félúton található Csucsán álló Boncza-kastélyban a magyar költő és szerelme 1915 és 1917 között lakott. Trianon után Octavian Goga román költő és egykori kormányfő vásárolta meg a birtokot Ady özvegyétől, Boncza Bertától, vagyis Csinszkától.

Ma a Boncza-kastélyban a román költő múzeuma működik, míg a magyar költő életművének egy része a melléképületben kapott helyet.

Az Ady-emlékkiállítást 2014-ben a csucsai múzeum és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közötti együttműködés révén, a magyar kormány támogatásával újult meg. Az állandó tárlat Ady Endre és Csinszka kapcsolatát, a Boncza-kastélyt és a családot mutatja be, és

Ady Csucsán írt verseinek kéziratai is láthatók.

A mostani, háromévesre tervezett felújítás a főépület mellett az úgynevezett Fehér-házra is kiterjed, itt működik ma a már említett Ady-múzeum. A birtokon lévő fatemplom és a Goga özvegye által férjének készített mauzóleumot is felújítják, az egykori kastélyparkban tájrendezés zajlik majd.

Lelépő.hu, fotók: Archív

Kapcsolódó