Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörű lett a legnagyobb magyar illusztrátor frissen megújult síremléke

A Nemzeti Örökség Intézete felavatta Zichy Mihály felújított síremlékét a Fiumei úti sírkertben – adta hírül az intézet közösségi oldalán.

A festő nemzetsége által emeltetett síremléke a Fiumei úti sírkert egykor legjelentősebb részén, a Deák-mauzóleumhoz vezető díszsoron, eredeti helyén áll. Mellszobrát Stróbl Alajos készítette. Sírja a Madách 200 év sírfelújítási programjának keretében újulhatott meg.

A hazai művészet kiemelkedő alakja volt

„Zichy Mihály az illusztrálás és a magyar romantikus festészet egyik kiemelkedő alakja volt, „a rajzoló fejedelem”, aki négy orosz cár udvari festőjeként is tevékenykedett” – emlékeztetett az ünnepélyes átadáson – Mihályi Máté, a Nemzeti Örökség Intézete általános főigazgató-helyettese. Hozzátette, bár 2023-ban nincs sem halálának, sem születésének kerek évfordulója, a Nemzeti Örökség Intézete a „Madách 200” év kapcsán bevette sírfelújítási programjába.

„Zichy Mihály bár már korábban is illusztrációi miatt lett elismert, az Ember tragédiája volt az első alkalom, amikor teljes sorozatot készített magyar irodalmi alkotáshoz” – hangsúlyozta.

Zichy csodálatos művész volt

A művész 1827. október 14-áén született. Pesten és Bécsben is tanult. Nevéhez fűződik Batthyány Lajos arcképének elkészítése is.

Negyven évig dolgozott Oroszországban, a cár udvari festője volt, mellette pedig illusztrátorként alkotott. Csodálatos képeket készített Az ember tragédiája mellett Arany János Balladák című művéhez, de készített Petőfi, Gogol és Puskin-illusztrációkat is.

Kevéssé ismert tény, hogy nem csak mi magyarok tartjuk nagy festőnknek, hanem a grúzok is.

Zichy illusztrálta ugyanis Sota Rusztaveli középkori művét, a grúz nemzeti eposznak tekintett, A párducbőrös lovag című verses elbeszélést. Illusztrációi olyan nagy hatással voltak a grúz művészekre, hogy sokan merítettek belőle inspirációt. Hatalmas tiszteletnek örvend ma is az országban, Tbilisziben köztéri szobrot állítottak a tiszteletére és utca is viseli a nevét.

Lelépő, fotók: NÖI facebook oldala

Kapcsolódó