Lelépő
Image default

Itt van minden, amit a Visegrádon megtalált leletszenzációról tudni érdemes – videóval

Régészeti szenzációnak számító faragott márványtöredékekre bukkantak a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző feltáráson. A leletanyagról Buzás Gergely mesélt a Pazirik Studió videójában.

A Zsigmond király által alapított visegrádi ferences kolostor templomának feltárása során a főoltár előtt egy kripta is előkerült. A bedőlt kriptaboltozat téglái alól számos, fehérmárványból faragott szobortöredék is felszínre került. Köztük volt az a két, jórészt épségben maradt, kerubfigurával díszített szobortartó konzol is.

A márványoltár a 15-16. század fordulóján királyi megrendelésre kerülhetett Itáliából Visegrádra. Művészi megmunkálásának kiemelkedő színvonala egyértelműen arra utal, hogy Benedetto da Maiano (1442-1497) alkotása. Mint ismert, a művész a firenzei kései quattrocento szobrászat egyik legjelentősebb mestere. Úgy tudni, hasonló művészeti értékű és

ilyen jó állapotban fennmaradt itáliai reneszánsz műalkotás eddig még nem került elő Magyarországon.

Visegrád, 2024. május 27.
A 15-16. századból származó, az olasz Benedetto da Maiano firenzei mester által készített faragott márványtöredék a Visegrádi Mátyás Király Múzeum Kõtárában 2024. május 27-én. A márványtöredékekre a visegrádi mûemlékegyüttes újjászületését megelõzõ feltáráson bukkantak. Hasonló mûvészeti értékû és ilyen jó állapotban fennmaradt itáliai reneszánsz mûalkotás eddig még nem került elõ Magyarországon.
MTI/Bruzák Noémi

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, a 2021-ben indult Visegrád Reneszánsza fejlesztési program eredményeként a várrendszer és a királyi palota a Mátyás korabeli állapotoknak megfelelően születik újjá. A fejlesztési program keretében a következő években nemcsak az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója valósul meg, de a fellegvár és a királyi palota is megújul.

Lelépő

Kapcsolódó