Lelépő
Image default

Ezt a budapesti utcát választották a világ egyik legszebbjévé

A Condé Nast Traveller nemzetközi utazási magazin összegyűjtötte Párizstól, Kiotón és Bruges-ön át Buenos Airesig a világ legszebb utcáit. A toplistába pedig egy budapesti is előkelő helyet kapott.

A Condé Nast Traveller utazási magazin körbenézett a világban és összegyűjtötte a világ hetvenegy legszebb utcáját. Némelyiküket a macskaköves járdák és színes házak jellemzik, mások merész építészeti megoldásaikkal hívják fel a figyelmet magukra, míg megint mások pazar, virágzó fasorral gyönyörködtetnek.

Francia, spanyol és iráni utcák végeztek a rangsor élén

A világ legszebbjének a francia Colmar óvárosát alkotó szűk utcácskékat választották, ahol az élénk színekben festett egészen egyedülálló látványt nyújtanak. A környéken található kis hidak és hajók pedig tovább fokozzák a romantikus hatását.

A dobogó második fogkára Setenil de las Bodegas, Sevilla és Málaga közötti kisváros utcái kerültek, ahol sziklába épült fehér házak vonzzák mágnesként a turistákat. A bronzérmes teheráni Tohid-alagút is feltűnik, szimmetrikus építészetével és a hegyekre néző kilátással egészen látványos utcát alkot.

A világ húsz legszebb utcája közé pedig egy budapesti is felfért. A Zrínyi utcát a Condé Nast Traveller a tizenharmadik helyre rangsorolta.

A Zrínyi utcáról

A budapesti Zrínyi utca a Lipótváros déli részén található és a Széchenyi István tértől a Szent István térig húzódik. A reformkorban alakult ki. Kezdetben Szarka utcának (németül Alster Gassénak), 1849-től az 1860-as évekig Haynau utcának hívták. 2007-ben sétálóutcává alakították. Több fantasztikus, történelmi jelentőségű épülettel is büszkélkedhet.

A 4-es szám alatt található épületet Hild József tervezte, a mellette található neobarokk csoda pedig ma a BM Duna Palota néven ismert. A 9-es szám alatt található épületet szintén Hild József tervezte klasszicista stílusban, később eklektikus stílusban építették át.

A 14-es szám alatt található, szintén eklektius lakóházban a Közép-európai Egyetem is otthonra talált, a szomszédos épület pedig Kallina Mór építész nevét dicséri.

A Condé Nast Traveler szerint ez a világ húsz legszebb utcája

 1. Az óváros utcái Colmarban, Franciaország
 2. Brunngasse, Brienz, Svájc
 3. Setenil de las Bodegas, Spanyolország
 4. Águeda utcái, Portugália
 5. Washington Street, Brooklyn, New York, USA
 6. Rua do Bom Jesus, Recife, Brazília
 7. Rue de l’Abreuvoir, Párizs, Franciaország
 8. Mykonos utcái, Görögország
 9. Pretoria utcái, Dél-Afrika
 10. Rue du Petit Champlain, Quebec City, Kanada
 11. Jinli utca, Chengdu, Kína
 12. Aldama utca San Miguel De Allende-ben, Mexikó
 13. Zrínyi utca, Budapest, Magyarország
 14. Tohid alagút, Teherán, Irán
 15. Bruges utcái, Belgium
 16. Burano utcái, Olaszország
 17. Tetsugaku no michi, Kiotó, Japán
 18. Gamla Stan, Stockholm, Svédország
 19. Shambles, York, Anglia
 20. Calleja de las Flores, Córdoba, Spanyolorszá

Lelépő – Fotók: Unsplash

Kapcsolódó