Lelépő
Image default

Megható módon segíti nemzeti parkunk ezeknek a gyönyörű madaraknak a megtelepedését

„A szalakóta megtelepedését segítjük Malomházán” – írja közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A közelmúltban ugyanis a fokozottan védett szalakóta megtelepedését segítő költőládák kerültek ki a Hortobágyi Vadaspark területére.

Költőládákkal segítik a csodálatos madarak fészkelését

„Ez a rendkívül impozáns madár az elmúlt hetekben érkezett vissza dél-afrikai telelőhelyeiről és keres magának alkalmas fészkelőhelyet” – magyarázzák a madártani szakértők. Hozzáteszik, a szalakóta kedveli a legelők, kaszálók közelségét, így

remélhetőleg el fogja foglalni a malomházi nagylegelő szélére kihelyezett D-típusú költőládákat.

Úgy tudni, a madárfaj nyugat-európai állománya mára sajnos nagyon megritkult, így kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű a helyi populációk megőrzése, megerősítése.

A szalakótáról

Korábban írtuk, hogy a szalakóta-állomány Magyarországon az 1980-as években összeomlott, mindössze háromszáz-négyszáz pár maradt csak, az 1990-es évek elejére pedig eltűnt a Dunántúlról is. Az MME Duna-Tisza közén és Tiszántúlon dolgozó helyi csoportjai elkezdték segíteni a fajt nagyméretű, D-típusú mesterséges odúk tömeges kihelyezésével.

A 2000-es években pedig két nagy Európai Uniós pályázat is hozzájárult ahhoz, hogy

A MAGYARORSZÁGI SZALAKÓTA-ÁLLOMÁNY JELENLEG MÁR KÉTEZERÖTSZÁZ PÁR FELETT VAN.

A faj egyre nagyobb arányban a zöld küllő és a fekete harkály által készített természetes odúkban költ, ami a védelmi program legfontosabb eredménye. A magyarországi szalakóta-állomány mára a legnagyobb az Európai Unióban és folyamatosan növekszik.

Pusztai fajként a szalakóta jól alkalmazkodik az aszályos évekhez, mivel a fő táplálékát képező rovarokat, köztük különösen a sáskákat ilyenkor is megtalálja. Ezt igazolja, hogy számuk a 2021-2022-ben tapasztalt szélsőséges években is emelkedett Magyarországon.

Fotók: Koczka András, Homoki Károly, Szilágyi Attila, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága

Kapcsolódó