Lelépő
Image default

Akadálymentes, mesés tanösvény vezet az ország egyik legfurább nevű tavához, a Slötyihez

Idén júniusban egy 2018 óta dédelgetett álom vált valóra. Pilisszentiván Önkormányzata és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében elkészült az új Slötyi-kerülő tanösvény.

A tó és egyben a tanösvény elsőre furcsán hangzó nevét a német Schlamm szó után kapta, ami iszapot jelent. A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatása szerint Pilisszentiván határában 1848-tól kisebb-nagyobb megszakításokkal 1969. december 31-ig barnakőszenet bányásztak. A felhagyott tárók beiszapolására kezdetben a Slötyi tó helyén működő homokbányából vették a homokot, később pedig a vizet. A bányabezárás után az egykori bányatavat és környezetét

idővel birtokba vette a természet és a kikapcsolódást kereső emberek.

A most létrehozott hat akadálymentesített állomás játékos formában mutatja be a tó élővilágát és történetét a slötyimanók kalauzolásában. A tanösvény a pilisszentiváni Csali Csárdától indul, és interaktív tábláival, izgalmas játékaival teszi érdekessé a Slötyi tó felfedezését.

Kisgyermekes családok számára kiváló nyári szünidei program az egy kilométeres útvonal bebarangolása.

A vízi tanösvényhez izgalmas foglalkoztató füzet is készült.

Szintén zseniális tanösvényeket rejt egy balatoni kisváros is. Ráadásul nyáron nem csak a balatoni lubickolás hozhat felüdülést. Ha Ti is a kirándulás szerelmesei vagytok, látogassátok meg Fonyód túra ösvényeit, és hűsöljetek a fák lombjai alatt egy kellemes sétával, miközben felfedezitek a Balaton-felvidék szépségeit.

Pilisszentiván legnagyobb helyi ünnepségsorozata a nyári napforduló, illetve Szent Iván-nap (június 24.) idején zajló Napforduló Fesztivál, melynek egyik fontos helyszíne a Slötyi. A több napra kiterjedő programkavalkád eseményei közül általában a pénteki nap rendezvényeit rendezik itt.

Ilyenkor a tó körüli sétány teljes hosszában fáklyákkal megvilágított gyerekrajzokat helyeznek ki.

A melletti parkolóban egész estés, térzenés mulatság zajlik, a tó közepén pedig máglyát gyújtanak, melyet általában a falu legfrissebb házaspárja gyújthat meg. Emellett rendeztek már dalestet is ugyanilyen alkalommal a tó partján, minden évben futóverseny is zajlik a tó körül ezen a hétvégén, sőt nemegyszer sárkányhajós versenyekre is sor került ugyanekkor.

Lelépő, forrás és fotók: Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldala

Kapcsolódó