Lelépő
Image default

Felújításnak indult, kincskeresés lett a különleges Óratorony újjászületéséből

Az Óratorony Segesvár ikonikus építménye, amely szerves része a város látképének. Ráadásul egy igazán különleges kincset is rejt, aminek most, a felújítások kezdetén akár a nyomára is bukkanhatnak a szakemberek.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, hatalmas összegekből stabilizálhatják a segesvári vár falát. Ezzel a beruházással párhuzamosan zajlik a várban található Óratorony tetőszerkezetének a felújítása is. A város jelképének számító hatvannégy méter magas tornyon közel százharminc éve végeztek utoljára felújítási munkálatokat.

A beavatkozáshoz nagy reményt fűznek a szakemberek. Abban bíznak, hogy az aranyozott toronygombban megtalálják a város krónikáját. Úgy tudni,

az értékes dokumentumra az 1894-ben végzett felújításkor bukkantak a munkások, akik kiegészítették ezt és visszahelyezték.

Mint ismert, az Óratorony a segesvári vár főkapuja, a középkorban a tanácsterem, jelenleg múzeum működik benne.

A 17. században készült órájának két számlapja van, az egyik a város, a másik a vár felé néz.

Az óralap melletti fülkékben találhatók az óraütéskor körbejáró figurák, az erdélyi város fő turistalátványosságai.

A torony építése a 14. századra tehető; ma is látható formáját a 15. században nyerte el. 1604-ben a toronyba fából készült óraszerkezet került, melyet mintegy negyven évvel később a számlappal együtt kicseréltek. Ekkor építette be Johann Kirschel mester a minden óraütéskor körbejáró figurákat. 1906-ban majd 1964-ben ismét felújították, azóta elektromos motorral működik.

Az elmúlt időszakban több jóhírről is beszámoltunk az erdélyi örökségünkkel kapcsolatban. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy megmenekül a pusztulástól az egyik legszebb romvárunk is az Europa Nostra-díjas erdélyi település mellett. Itt pedig arról lehet olvasni, hogy a világemlékezet részévé vált a legféltettebben őrzött erdélyi kincsünk, amit a románok államosítottak.

Lelépő.hu, fotók: Drone Air

Kapcsolódó