Lelépő
Image default

A Kis-Hárs-hegyi Makovecz-kilátó bakancslistás tavaszi kirándulóhely

A természeti kincsek és művészi kreativitás találkozik a Kis-Hárs-hegy csúcsán, a Makovecz Imre által tervezett lenyűgöző fa kilátónál. A magasba emelkedő építmény nem csak páratlan panorámájával hívogat, de igazi mestermű is.

A Makovecz-kilátóról

A híres építész, Makovecz Imre tervezte azt a különleges fából készült kilátót, mely alig száz méterre található a Gyermekvasút vonalától, a Kis-Hárs-hegy csúcsán. A tekervényes formájú kilátót a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság építtette az 1970-es években. 2008-ban teljes felújításon esett át, majd 2018-ban statikailag is megerősítették.

A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik Buda északi részére, valamint várhegyre és a Citadellára. Északnyugat felé tekintve kirajzolódik a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátó,

távolabb nézve pedig a Hármashatár-hegy vonulatai is jól láthatók.

Látványos formavilág, csodálatos kilátással fűszerezve

A kilátó váza egy lebetonozott vascsőből áll, melyet harminc akácrönkből kialakított, egymásba fonódó csigalépcső ölel körbe. A kilátó tetején egy kisebb teraszról élvezhetjük a panorámát, míg lent az erdei pihenőnél tűzrakóhely, padok és asztalok várják a látogatókat.

A Gyermekvasút megnyitásakor a Kis-hárs-hegy oldalában egy megállóhelyet alakítottak ki, de a vasútvonal kedvezőtlen lejtésviszonyai miatt néhány hónap után be kellett zárni.

Így közelítheted meg a Makovecz-kilátót

A Makovecz Imre-kilátó könnyen megközelíthető mind a Gyermekvasút Hárshegy, mind pedig a Szépjuhászné állomásától.

A kilátó környékén halad el a nagy-hárs-hegyi körsétaút (kék kör jelzés), valamint a Szépjuhásznétól induló sárga sáv jelzés is.

A Szépjuhászné állomásról indulva kelet felé kell indulni a körsétaúton. Az út egy ponton keresztezi a Gyermekvasút vonalát, és jelentősebb emelkedőktől mentes eljutási lehetőséget biztosít.

Szépjuhászné állomásról a sárga sáv jelzésen is megközelíthető a kilátó, az erdei út északi irányban haladva az állomás területén keresztezi a Gyermekvasút pályáját. Érinti a Nagy-Hárs-hegy nyugati lejtőjén található régi kőfejtőt, a Kaán Károly-kilátót és a Bátori-barlangot is.

A Szépjuhászné állomás és a Makovecz Imre-kilátó közötti távolság 1,3 kilométer.

A Hárshegy állomásról kiindulva dél-keleti irányba kell haladni a sárga sáv jelzésen. Az út rövid ideig követi a Gyermekvasút pályáját, majd keresztezi azt és eltávolodik tőle.

A nagy-hárs-hegyi körsétaút és a sárga sáv jelzések a Kis-Hárs-hegy és a Nagy-Hárs-hegy közötti nyeregben, a kilátó közvetlen közelében találkoznak. Az útelágazásnál irányjelző tábla tájékoztat a kilátóhoz vezető erdei útról.

A Hárshegy állomás és a Makovecz Imre-kilátó közötti távolság 850 méter.

Lelépő, fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó