Lelépő
Image default

Idén is elképesztő természetfotók kaptak díjakat a Magyar Sajtófotó pályázatán

Kihirdették a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait, melyre ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett. Idén a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt.
 
A természet és tudomány egyedi kép kategóriájában Horváth Ádám borzok világát bemutató képe nyert, második helyen végzett Lőrincz Ferenc Lőrinc a Tűzhal vadászat közben című fotójával, a harmadik pedig Szabó Irma lett a gólyák életét megörökítő fényképével.
 
A sorozatok estében az első díjat Balázs Zsolt zsebelte be a 2022-es nagy nyári aszályról készített fotósorozatával. Második lett Mónus Márton a „Lovakat akarok tenyészteni, nem tevéket” című képsorozatával, míg harmadik Mohos Márton, a 24.hu fotósa lett a „Rozsdás folyó” című fényképsorozatával.
 
Horváth Ádám díjnyertes képével kapcsolatban úgy fogalmazott: az általa megfigyelt bakonybéli borzvárnak sok kijárata van. A fő kijárat évszakról évszakra változik. A tavaly tavasszal használt kijárat lehetőséget adott arra, hogy a család egy tagját lefotózza a csillagos ég alatt.
 
Lőrincz Ferenc alkotásán látható, ahogy a ragadozó Tűzhal kis halakra vadászik. A kép Marsa Shagrán készült Dél Egyiptomban.
 
 
Szabó Irmának a bakancslistáján szerepelt a portugál partokon fészkelő gólyák fotózása. Végül sikerült meglátogatnia ezt a helyet, és néhány csodálatos napot eltölteni ott. Ahogy fogalmaz, a sziklák, ahol gólyák fészkelnek, a tengerből kiálló sziklatömbök és sós párának vannak kitéve, és nagy élmény volt pár napig a partról nézni mindennapjaikat.
 
 
Balázs Zsolt fotósorozata Bács-Kiskun megyében, Kunszentmiklóson készült a nagy aszály idején. Ahogy fogalmaz, legtöbb gazda kénytelen volt a földbe visszaforgatni a tönkrement termést. A teljes fotósorozat ide kattintva nézhető meg.
 
 
Mónus Márton a képsorozatával kapcsolat elmondta: Eördögh András, egy helyi lótenyésztő a magyarországi Jászszentlászló melletti tanyáján lovas táboroztatás közben egyik lovával belegázol az agyaggal bélelt tavába. Csak mesterséges tavak maradtak a területen, minden más kiszáradt, így a gyerekek csak ilyen tavakban tanulhatnak úszni. A teljes fotósorozat ide kattintva nézhető meg.
 
 
Mohos Márton képsorozatán a szlovákiai Alsósajó (Nižná Slaná) és környéke látható, ahol a volt Siderit bányából március óta ömlik a vas-oxiddal szennyezett víz a Sajóba. A bánya előtt még láthatóan tiszta a víz, a befolyás után pedig rozsdás több tíz kilométeren keresztül.
 
 
Környezetvédők egy csoportja (helyi orvos, politikus és társaik) homokzsákokkal zárták el pár percre a forrást, hogy így tüntessenek a szlovák kormány semmittevése ellen az ökológiai katasztrófával szemben. Októberben még mindig a határérték többszöröse volt az arzén koncentráció a folyóban. A teljes fotósorozat ide kattintva nézhető meg.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó