Lelépő
Image default

Hóhatár: Három magyar síalpinista kelt át villámgyorsan a Magas-Tátrán

Héjja Bálint és Ujhelyi Balázs 5 óra 40 perc, Dr. Szász László hét órán belül teljesítette a Magas-Tátra átkelést a Poprádi tótól a Zöld-Tavi menedékházig.

„Héjja Bálint, Ujhelyi Balázs és László Szász a múlt héten elég komolyat robogott a Poprádi-tótól a Zöld-Tavi menedékházig” – írja a Hóhatár közösségi oldalán. Tájékoztatásuk szerint a táv körülbelül húsz kilométer volt, aminek során négy hágót kellett megmászni, 2200 méteres szintemelkedés mellett.

„Dr. Szász Lászlónak hét órán belül volt meg, de Héjja Bálint és Ujhelyi Balázs 5 óra 40 perc alatt tolta” – írja beszámolójában a Hóhatár. Hozzáteszik, több mint valószínű, hogy ez az eddigi leggyorsabb magyar teljesítés ezen az útvonalon.

Emlékeztetnek arra, hogy a Magas-Tátra síalpin átkelésnek többféle útvonala van, ez számít a klasszikusnak. Ezen a viszonylaton a leggyorsabb magyar teljesítmények 8 óra körüliek, az átlagos túrasíző két napra bontja a távot. Információik szerint a leggyorsabb ismert teljesítés Jakub Siarnik 3 óra 45 perces ideje.

„Ez egyfajta terepbejárás volt, hogy mit tudunk menni. Egy fél óra könnyen lefaragható. De egy kis edzéssel meg nekem is bemehet 5 óra alá. Balázsnak nyilván” – írta Héjja Bálintra hivatkozva a Hóhatár.

Héjja Bálintról már olvashattak a Lelépő EXTRÉM rovatában. A fiatal magyar hegyivezető 2023 szeptember ötödikén kilenc órán belül ért fel a Monc Blanc-ra.

Lelépő, fotók: Hóhatár, Dr. Szász László

Kapcsolódó