Lelépő
Image default

Csodálatos lencsefelhőkkel ragyogott a naplemente a Magas-Tátrában – képgaléria

A hétvégén lélegzetelállító látványban lehetett része azoknak, akik a Magas-Tátrában töltötték a szabadidejüket. A naplementét ugyanis csodálatos lencsefelhők kísérték, amit többen meg is örökítettek.

Számos tátrai kiránduló fotózta le a hétvégén a Magas-Tátrában felbukkanó látványos lencsefelhőket, amelyek a naplemente csodálatos szivárványszíneiben tündököltek. A fotókat a Vysoké Tatry nevű Facebook csoportban osztották meg. Ezekből a felvételekből válogattunk.

Fotó: Alena Dudžáková-Krajčová
Fotó: Patrik Patrik

Mi az a lencsefelhő?

A lencsefelhők a középszintű felhők családjába tartozik, 2,5 és hat kilométeres magasságban keletkeznek, többnyire hegyek, dombok felett. A lencsefelhők a hidegfrontok átvonulását követően jönnek létre, a légköri hullámok feláramlási szakaszában.

Azaz kialakulásuk nem csak az időjárással, de a domborzattal is összefügg.

Többnyire lencse vagy mandula formájúak, nevüket is innen kapták. A körvonalaik rendszeresen élesek, jól körvonalazódnak.

Fotó: Martin Čupka
Fotók: Gabika Roth

A magassági szelek miatt gyorsan változik a formájuk, ezáltal átalakulnak. A lencsefelhők gyönyörű látványt nyújthatnak, mivel általában fényes, fehér színűek, így a Nap sugarai szép árnyalatokat hozhatnak létre rajtuk.

Fotók: Gabika Roth

Ezt olvastad már?

A Magas-Tátra látszik a somoskői vár mögött az MTI fotósának, Komka Péternek a felvételein. A képeket Salgótarján közelében készítette 2023. november 4-én. A hegység vonulatai a tiszta időnek köszönhetően voltak láthatók, miközben a fotók előterében a somoskői várat ködpaplan öleli körbe.

Ilyen gyönyörű látvány a somoskői vár mögött fodrozódó Magas-Tátra – fotókkal

Lelépő, fotók: Vysoké Tartry Facebook csoport

Kapcsolódó