Lelépő
Image default

A múlt és a jelen fonódik össze Budapest új luxusszállodájában

Megnyitott a Dorothea Hotel, amely a Marriot Bonvoy globális portfóliójához tartozó Autograph Collection Hotels első magyarországi létesítménye. 

Nagyszerű nő nevét viseli Budapest új luxusszállodája

Budapest V. kerületében három, különböző korban és stílusban épült épületet összefogó háztömbben kelt életre a Hotel Dorothea. Az új szálloda nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta.

A nő férje a legendás Habsburg József nádor volt,

a házaspár közösen jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak.

Magyarország „aranykorának” báját idézve a Dorothea Hotel egy páratlan belvárosi utazásra invitálja vendégeit, ahol a múlt és a jelen finoman összefonódik.

Stílusosság és elegancia minden négyzetméteren

Az elismert olasz építész és tervező, Piero Lissoni által tervezett Dorothea Hotel egyszerre tiszteleg a történelem és a modernitás előtt. Enne elegye visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a dizájnban.

A három épület különböző korszakokban jött létre. A Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt. A Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült. A Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben.

A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították,

köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.

Gazdag művészeti kincseknek és műemlékeknek ad otthont a szálloda épületegyüttese

A szállodába belépve a vendégek elé egy lenyűgöző oszlopcsarnok tárul, gazdagon díszített mennyezettel, valamint Tombor Zoltán, magyar művészeti és divatfotós festményszerű portréival ékesített falakkal.  A tágas belső udvarban található recepcióhoz lépve a vendégeket egy látványos, hosszú csepp alakú üvegcsillár fogadja, Jobbra tekintve a kék Zsolnay-csempefal mögött megbújó,

teljes körűen restaurált műemléki lépcsőház található.

Kortárs és örökségi szobák várják a vendégeket

A Dorothea Hotel 216 vendégszobája és lakosztálya két különböző dizájn kategóriába, a kortárs (Contemporary) és az örökségi (Heritage) kategóriába sorolható. A helyiségek mindegyike modern felszereltséggel rendelkezik. Tombor Zoltán alkotásai mellett a szobák falain József nádor által kezdeményezett, városi fejlesztéseket ábrázoló fotók is találhatók.

Ezeken keresztül a vendégek betekintést nyerhetnek Budapest történelmi múltjába.

A hotel koronaékszere a legfelső szinten található elnöki lakosztály. Egy időtlen dekorációval rendelkező nyugodt menedéknek tervezték, amely egy fő hálószobából, beépített szekrényből, saját fürdőszobából, infraszaunából, nappaliból és étkezőből áll, teljesen felszerelt konyhával.

A lakosztály 270 fokos, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal és tágas, körbeölelő terasszal rendelkezik.

Innen lélegzetelállító kilátás nyílik a városi panorámára.

A teraszon jacuzzi és kényelmes ülőgarnitúra teszi teljessé a páratlan élményt.

A Hothel Dorothea gasztronómiai kínálata is zseniális

A hotel szívében található, valódi zöldellő oázis hangulatát árasztó belső udvar ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak. A Carmine di Luggo séf által vezetett étterem helyi alapanyagokra építő, „farm to table” koncepciót követő ínyenc fogásaival gondolja újra a városi étkezés élményét. A földszinten található Anton’s Bar & Deli nappal kézműves kávéélményt, könnyű falatokat és frissen sült péksüteményeket kínál.

Este azonban egy dinamikus bárrá- és közösségi térré alakul át, pezsgő hangulattal és újító koktélokkal.

A hotelben 2024-ben további két étterem nyílik, amelyeket a három Michelin-csillaggal rendelkező séf, Dani García vezet. A tetőn található BiBo, egy andalúz brasserie, amely lenyűgöző panorámás kilátást nyújt Budára. Az Alelí pedig egy autentikus olasz osteria lesz az utcafronton.

Lelépő, fotók: Hotel Dorothea

Kapcsolódó