Lelépő
Image default

Tizenhét estén át a varázslatos fényművészeti alkotásokkal telik meg a Fénydóm

Március első felében minden este látogatható a Fénydóm a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodómban. A külföldi és hazai fényművészek látványos alkotásait felvonultató tárlaton rengeteg izgalmas installáció várja a közönséget. A Fénydóm az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit nagyobb számú közönség tekintheti meg.

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, minden este különleges fényvarázs várja a látogatókat március 1-től 17-ig a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodóm belső tereiben, amely erre az időszakra Fénydómmá alakul át.

A fényművészeti alkotások esténként 17-től 22 óráig tekinthetők meg.

A Fénydóm alkotásait, installációit létrehozó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló tárlat több mint harminc látványos fényművészeti, illetve audiovizuális installációval várja a közönséget. Ezeket nagyrészt természeti jelenségek inspirálták. Az alkotások nemcsak egyediek, de

a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak.

A Kiégő Izzók alkotói közösség és Andristyák Marcell audiovizuális installációja például utazásra invitálja a közönséget egy ködös erdő mélyére, amely utazáson a szemlélődő látogató maga is a fény keresésének részese lesz. Kálmán Mátyás, Besnyő Dániel és Czingáli Zoltán Heller–Forgó című kinetikus fényinstallációja világító oszlopok körkörös mozgatásával rajzol a térben hiperboloid alakzatot.

Kálmán Mátyás és Kiss Patrik DEvolution című alkotása egy élő AI technológiát alkalmazó interaktív digitális installáció. Élő kamerakép segítségével azonnali virtuális átalakítást hajt végre az emberek arcán és testén, hogy azok más élőlényekké változzanak.

Debre Zsuzsanna Carousel című installációja időutazásra invitálja a közönséget, a régi idők Városligetének hangulatát elevenítve fel. A nemzetközi hírű finn fényművész, Kari Kolának több alkotása is látható a Fénydómban.

Az ő nevéhez fűződik a dóm általános kivilágítása, a fényfolyosó, illetve a Kék piramis.

Mint ismert, a Fénydóm megrendezése is része a Fővárosi Állat- és Növénykert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsa különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával.

Lelépő, fotók: MTI/Mohai Balázs

 

Kapcsolódó