Lelépő
Image default

Így vándorolja be fél Európát a hazánkon is keresztül haladó szürke farkas

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, egy nyomkövetővel ellátott szürke farkas kószál Magyarországon, a legfrissebb információk szerint pedig a Dunán is átkelt. De hogy vezetett az útja hazánkba és miért vándorol ennyit? 
 
Az M237 jeladóval ellátott szürke farkas a svájci Graubünden kantonban született. 2022 júniusa és 2023 márciusa között több száz kilométert tett meg. Vándorlása során folyamatosan keletre haladt, egyenesen a magyar-szlovák határig. Ezzel a Graubünden kantonnak sikerült dokumentálnia az eddigi leghosszabb, ismert farkasvándorlást Európában.
Elképesztő vándorút
Na, de kezdjük az elején! Az M237 számú szürke farkas 2021-ben született a Stagias falka hat kölyökének egyikeként. 2022. március végén a Graubünden kantoni vadászati ​​és halászati ​​társaság szerelt fel rá GPS-nyomkövetőt, néhány hónappal később, tavaly júniusban korának megfelelően elhagyta falkáját és megkezdte vándorlását. 
 
Hatalmas távolságokat tesz meg.
 
A fiatal farkas eddigi hosszú útja során négy országon haladt keresztül. Svájcból indulva 2022. június végén az Alsó-Engadine-ban lépte át az olasz határt. Körülbelül tíz napig barangolt Dél-Tirolban, hogy aztán megérkezzen Ausztriába. Innen észak, később északkelet felé vezetett az útja. Októberben az Innsbruck környékén tartózkodott, ahonnan Tirolon át Bécs felé indult tovább. A Szilvesztert az osztrák fővárostól nyugatra töltötte. A fiatal farkas ezután elért a Dunához, majd délkelet felé fordult. Idén februárban, tehát egy hónappal ezelőtt lépte át a magyar határt, Budapesttől nyugatra haladt, majd átkelt a Dunán. 
 
Így halad Magyarországon
Kalandos futás ez a fiatal farkastól
A szürke farakas vándorlása jól mutatja, milyen elképesztő alkalmazkodóképességük van ezeknek az állatoknak, hiszen útja során változatos tájakon haladt keresztül. Megmászott magas helyeket, áthaladt településeken, átkelt folyókon, érintett autópályákat, vasútvonalakat. A jeladója által rögzített adatok szerint legtöbbször céltudatosan vándorolt ​​egy irányba, de időnként egy helyben is maradt, hogy kipihenje magát, mielőtt tovább indult. 
 
Az ő vándorlását követhetjük nyomon
Nem egyedi eset
 
A fiatal farkasok egy-három éves korukban elhagyják a falkájuk területét, hogy sajátot keressenek. A kutatások szerint a vándorlásuk változó lehet, a múltban is tett már meg jeladóval felszerelt szürke farkas figyelemre méltó távolságot. Az M237-es jelenleg 1927 kilométeres távolságot tett meg és útjának még nem ért a végéhez.
 
Egy Alan névre hallgató német farkas 2009-ben Németországból Fehéroroszországba futott, az útja során körülbelül 1550 kilométert tett meg. Két évvel később egy másik farkas Szlovéniából Olaszországba költözött, közel 1200 kilométert vándorolt. Ez utóbbi a dinári populációból származó farkas volt, amely később egy alpesi populációból származó nősténnyel párosodott. Ez volt az első ismert bizonyíték a két populáció közötti kapcsolatra. 
 
Illusztráció
 
A feltételezések szerint a most megfigyelt szürke farkas is addig fog vándorolni, amíg a kárpáti populációval nem találkozik. Elképzelhető, hogy ezt követően megállapodik és befejezi rekordhosszúságú futását.
 
Lelépő.hu 

Kapcsolódó