Lelépő
Image default

Egy lépésre van két magyar város attól, hogy Európa legszebb virágos helyévé válasszák

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén idén két város képviseli Magyarországot. A nemzetközi zsűri Debrecenbe és Zalakarosra látogatott, hogy értékelje a települések környezetszépítési tevékenységét.

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

1975 óta rendezik meg a virágos városok és falvak európai versenyét, az Entente Florale Europe-ot. Magyarország 1990-ben, a közép-kelet európai térségből elsőként csatlakozott a versenyhez, idéntől 2025 végéig pedig a soros elnöki szerepét is ellátja. A soros elnökségnek köszönhetően hazánk nemcsak nagyobb figyelmet kaphat a nemzetközi kommunikációs színtéren, hanem lehetőséget is jelent a hazai szakemberek és magyarországi települések bemutatkozására.

Legutóbb 2022-ben rendezték még az Entente Florale Europe-ot, így idén a Virágos Magyarország, hazánk legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyének

2022-es fődíjasai, Debrecen és Zalakaros képviselik az országot a megmérettetésben.

Az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrijének tagjai június végén érkeztek Magyarországra, hogy személyesen értékeljék a két település környezetszépítési tevékenységét.

A nemzetközi zsűri tagjai személyesen értékelték a településeket

A zsűri elnöke, William Kearney, az Entente Florale Europe (EFE) alelnöke, Dr. Rüdiger Kirsten német tájépítész professzor, valamint Csehország képviseletében Milena Andrade Dneboská először Debrecenbe látogattak el. Június 29-én járták be a cívisvárost, amely két éve a Virágos Magyarország 30.000 fő feletti város kategóriájának fődíjasa lett.

A zsűri kiemelte a Future of Debrecen helyi munkacsoport és civil összefogás munkásságát az ökológiai és klímaadaptációs kihívások helyi kezelésére, programjaikat a biodiverzitás megőrzése és a vízvisszatartás támogatására. Elismerően szóltak a lakótelep rehabilitációs programjáról is, amelynek köszönhetően minőségi játszóterek, pihenőkertek, sportterek és közösségi kert is épült. A zsűri a Nagyerdő kiemelkedő szerepére is rámutatott a városklíma terhelő hatásainak mérséklésében és a rekreációban, amelynek megőrzése és zöldfelületfejlesztése a város fontos feladata.

Zalakaros vadvirágos réte és láperdje elvarázsol mindenkit

A szakemberek július 1-én Zalakarosra látogattak, a Virágos Magyarország 2022-es versenyének kisváros kategória fődíjasához. A termálfürdőjéről híres üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot, amelyre most is lelkesen készült az egész település. A zsűri megtekintette

a város számos minőségi zöldfelületét, amely remekül kiegészíti a rekreációs igényeket.

Elismerően szóltak a Termáltóról és környezetéről, ahol pihenőpark, vadvirágos rét és egy éger láperdő fogadja a látogatókat. Kiemelték a biodiverzitás megőrzésére tett erőfeszítéseket, külön dicsérték a több hazai díjat is elnyert Éger tanösvényt. Ezek mellett a központi közösségi tér tájépítészeti nívódíjas csapadékvíz visszatartó rendszerét és közparki fejlesztését is méltatták.

A nemzetközi megmérettetésben összesen 7 ország 11 települése mutatkozik be: a két magyar város mellett a szlovéniai Velenje, a Romániában található Csíkszereda, a Szlovákiában fekvő Farkasd, az írországi Carlow és Ballinahown, a németországi Meinheim és Höxter, valamint a cseh Písek és Chorušice. Az eredmények kihirdetésére, az elnyert minősítések átadására szeptember 7-én, a Székesfehérváron megrendezésre kerülő díjátadó gálán kerül sor.

Lelépő, fotók: MTÜ

Kapcsolódó