Lelépő
Image default

Mostantól egyre több erdei fülesbagollyal találkozhatunk otthonunk környékén

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő erdei fülesbaglyok egy része már beköltözött telelni a városok, falvak parkjaiba. Lassan az északi tájakról érkező fajtársaik is csatlakoznak hozzájuk.

Mindig ugyanott tanyáznak az erdei fülesbaglyok

Az erdei fülesbaglyok a lakott területektől távolabb, külterületi fasorokon költenek, télire azonban behúzódnak a városokba, falvakba.

Itt rendszerint a parkokban, örökzöldeken (tujákon, fenyőkön) vernek tanyát.

„Megfigyeltük, hogy évről-évre ugyanazokat a helyszíneket használják telelésre” – írja a Körös-Maros Nemzeti Park. Hozzáteszik, valószínűleg azért költöznek be télire, mert a mezőgazdasági területek fasorai lombhullató fákból állnak. Amikor ősszel lehullajtják leveleiket, már nem nyújtanak védelmet az erdei fülesbaglyoknak, s a héják sem könnyen fedezik fel őket az örökzöldek sűrű tűlevelei között.

„Idén november közepén már több településen – például Orosházán és Kardoskúton is –, megfigyeltünk erdei fülesbaglyokat a parkokban” – mutatnak rá. Úgy vélik, hamarosan újabb csapatok érkeznek, s csatlakoznak hozzájuk a telelésre érkező, északi példányok is.

Ritkán réti fülesbaglyok is feltűnnek köztük, bár azok jellemzően a telet is a külterületeken töltik.

Az erdei fülesbagolyról

Magyarországon az erdei fülesbagoly a leggyakoribb bagolyfaj. Fészket nem épít, inkább varjúfélék, vagy ragadozó madarak fészkét foglalja el, de szívesen elfoglalja a vércsék számára kihelyezett költőládát is. Jellegzetes tollfülei vannak, de azok csak díszek, az igazi fülnyílásai ugyanis a fej két oldalán helyezkednek el. Meglehetősen nagy szemei vannak, de alig-alig tudja azokat mozgatni. Ha oldalra kíván pillantani, akkor a fejét mozgatja, azt ugyanis akár 270 fokban is el tudja fordítani.

Az erdei fülesbaglyok nappal a fákon alszanak, éjszaka vadásznak.

Patkányokat, házi egereket, esetenként apró testű madarakat, például verebeket, cinegéket is zsákmányolnak. Hazánkban Kisújszállást és Túrkevét tartják a „baglyok fővárosának” mert egyes években az ott telelő erdei fülesbaglyok száma az ezret is elérheti.

Lelépő, fotó: Palcsek István Szilárd és Presser Nimród

Kapcsolódó