Lelépő
Image default

Akár hatvanezer rózsaszín virág is nyílhat hamarosan ezen a mesés lápréten

Fűkaszák és motorfűrészek zaja törte meg a csendet január utolsó napján Ásotthalom és Kelebia környékén. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a fokozottan védett egyhajúvirág élőhelyein tüsténkedtek.

A hivatalos tájékoztatás szerint cserjeirtást és fűavar-eltávolítást végeztek. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy pár hét múlva több tízezer rózsaszín virágban gyönyörködhessünk.

Az egyhajúvirág legnagyobb hazai populációja található Ásotthalomnál

Az egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) Európa közép- és magashegységeinek hegyi rétjein helyenként még nem ritka. Hazánkban azonban alig néhány állománya ismert a Dél-Kiskunságban, a Nyírségben, illetve a Gödöllői-dombvidéken.

Általában ezek is igen kis példányszámúak.

A dél-alföldi állományok részben zárt homoki gyepben tenyésznek. Olyan kísérő fajokkal, mint a tarka nőszirom, homoki bakszakáll, epergyöngyike, budai imola, homoki árvalányhaj, vitézvirág.

Az ország jelenleg ismert legnagyobb egyhajúvirág populációja a Körös-éri Tájvédelmi Körzethez tartozó Ásotthalmi-lápréten él. Kedvező években akár hatvanezer virágzó növényt is számlálhatunk.

Az Ásotthalmi-láprétről

A terület 1990 óta országos jelentőségű védett természeti terület, kiterjedése 95 hektár. Hivatalos nevénél sokkal találóbb az a név, amit első látogatói adtak neki:

Csodarét.

Ez a Duna-Tisza köze egyik legértékesebb védett természeti területe. Kiszáradó láprétek, homoki sztyepprétek, nádas, zsombéksásos és felhagyott szántók mozaikjai alkotják. Az itt élő kétszázötvenegy növényfajból tizenkilenc védett és három fokozottan védett.

A ma teljesen fátlan területet kaszálással tartja fent a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A növény lelőhelyein évente szükséges elvégezni a nem kívánatos cserjék irtását, kaszálását, a fűavar összegereblyézését és lehordását. A spontán cserjésedés, később erdősödés ugyanis

az erős árnyékoló hatás és a gyökérkonkurencia miatt az egyik veszélyeztető tényezője a fajnak.

„Kiemelten fontos hát a kézi módszerekkel történő irtás és a területről való eltávolítás, ami elősegíti az egyhajúvirág virágzását és fennmaradását” – magyarázzák a nemzeti park munkatársai.

Ekkor gyönyörködhetünk az egyhajúvirág szirmainak bontogatásában

Pár hét múlva pedig akár hatvanezer rózsaszín virág is kibonthatja a szirmait. A virágzásra a nemzeti park sétát szervez. 2024. március 16-án Krnács György természetvédelmi őrkerület-vezető mutatja be ezt az érdekes növényt, valamint az érdekében végzett természetvédelmi munkálatokat.

Az egyhajúvirág fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke kétszázötvenezer forint.

Lelépő

Kapcsolódó