Lelépő
Image default

Budavári sikló: történelmi kincs a magasban

Budapest számos kulturális és történelmi csodával büszkélkedhet. Az egyik ilyen kincs a Budapesti Várhegyi Sikló, amely nemcsak a város egyik legrégebbi közlekedési eszköze, hanem fontos történelmi és turisztikai jelentőségű látnivaló is. A sikló a látogatókat egy időutazásra invitálja, és megismerteti őket Budapest egyik legvarázslatosabb részével, a Budai Várral.

A Budapesti Várhegyi Sikló (melyet a helyiek egyszerűen csak Budavári Siklónak hívnak) története egészen 1870-ig nyúlik vissza,

egyben a város egyik legrégebbi városi közlekedési eszköze is.

Kezdetben gőzüzemű volt, majd villamosították, így szolgálja a várost egészen napjainkig.

A Budapesti Várhegyi Sikló a város egyik legvarázslatosabb utazására hív, melynek során az alsó állomásról viszi fel a látogatókat a várnegyedbe. A különleges út során a látogatók elmerülhetnek a város történelmében, és a csodálatos panorámában is gyönyörködhetnek.

A várfalak, a Duna és a város szépsége egy olyan élményt nyújt, amely felejthetetlen marad.

Az UNESCO Világörökség része

A Budapesti Várhegyi Sikló és a hozzá tartozó várnegyed együtt az UNESCO Világörökség részét képezik. Ezáltal még inkább kiemelkedik a közlekedési eszköz és a vár történelmi és kulturális jelentősége, ráadásul a közlekedési eszköz a magyar főváros szimbóluma is lett. Az ikonikus sikló a budai oldalon magasodó Várnegyedet jeleníti meg, ami a város egyik legfontosabb és leglenyűgözőbb része.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dóra Herman (@doraherman) által megosztott bejegyzés

Tudtad, hogy Széchenyi István fiának, Ödönnek a kezdeményezésére építették 1868 és 1870 között a lyon-i kötélvasút mintájára? És azt, hogy a ritkaságnak számító siklóvasutat Wohlfahrt Henrik tervezte? Ha ilyen és ehhez hasonló további érdekességekre vagy kíváncsi, ebben a cikkünkben tízet megtalálsz.

Lelépő, fotó: Pexels, BKK

Kapcsolódó